Parkovací smlouva v Hradci platí, řidičům se peníze nevrátí

Hradec Králové - Okresní soud v Hradci Králové dnes zamítl žalobu dvou advokátů, kteří se po firmě provozující systém parkování v Hradci Králové domáhali vrácení zaplaceného parkovného. Soud řekl, že koncesní smlouva mezi hradeckou radnicí a parkovací společností ISP (dříve Atol) je platná. Advokáti se snažili dokázat opak. Rozsudek nechtěli komentovat, počkají si až na jeho písemné vyhotovení. Žalovaná částka nepřekročila 10 tisíc korun, rozsudek je tak pravomocný. Zbývá už jen možnost obrátit se na Ústavní soud. Advokát Kamil Podroužek takové úvahy označil za předčasné.

Advokáti tvrdili, že třicetiletá koncesní smlouva o provozování parkovacího systému mezi radnicí a firmou ISP je neplatná, a proto by jim firma měla uhradit již zaplacené parkovací poplatky za 2 000 korun. Svůj názor opírali například o to, že uzavřené smlouvě chybí souhlas ministerstva financí. Podle Podroužka by parkovné mělo být placeno městu, a ne firmě ISP. Smlouvu označil za nemorální s tím, že jinde v Česku nemá obdobu. Podání žaloby bylo dle advokátů jedinou možností, jak se mohli jako občané ozvat se svými výhradami k systému.

Podle soudu to však není důvod pro neplatnost smlouvy. Ta byla uzavřena zákonně a firma ISP se vybráním parkovného neobohatila. Firma ISP i radnice, která byla vedlejším účastníkem řízení, tvrzení advokátů odmítly a žádaly zamítnutí žaloby. Právní zástupce ISP Vladislav Jirka se domnívá, že soud rozhodl správně a v souladu se zákonem: „Jen jsme se obávali, aby v atmosféře Hradce Králové, kde není veřejnost příliš nakloněna parkovacímu systému ISP, soud nepodlehl této náladě.“ Předseda představenstva ISP Dušan Čížek rozsudek uvítal: „Očekávali jsme jej.“

ÚOHS udělil městu milionovou pokutu, radnice se odvolala

Výhrady ke koncesní smlouvě ale má i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který ve věci vede dvě správní řízení. V červnu úřad uložil Hradci Králové za postup při zadání výstavby parkovacích míst a uzavření koncesní smlouvy bez standardního výběrového řízení pokutu 1,5 milionu korun. Úřad dal radnici i pokutu 150 tisíc korun za údajné pochybení při uzavření dodatku smlouvy týkající se odtahu vozidel. Rozhodnutí ÚOHS nejsou pravomocná, radnice se proti nim odvolala. Právě pro jejich nepravomocnost soud rozhodnutí ÚOHS jako důkaz v potaz při dnešním jednání nevzal. Pokud nakonec město bude muset pokuty zaplatit, občanská iniciativa požaduje, aby šly peníze z kapes zastupitelů, kteří pro smlouvu s ISP hlasovali.

ISP provozuje parkovací systém v Hradci Králové od roku 2007. Například hradečtí lidovci ale označují ceny parkování za předražené a tvrdí, že ISP jde jen o maximalizaci zisku. Komunisté dokonce požadují zrušení smlouvy. Radnice ovládaná ODS ale za smlouvou stojí, i když před nadcházejícími komunálními volbami začala připouštět změny. Z výnosů z parkovného má ISP ve městě postavit parkovací domy s nejméně tisícovkou míst, které mají ulehčit auty přetíženému centru města. Loni firma vykázala při tržbách 44 milionů korun čistý zisk 13 milionů.

Vydáno pod