Věci veřejné slibují boj proti korupci, metro má vést pouze do Motola

Praha - Věci veřejné představily svůj program pro volby do pražského magistrátu. Pokud uspějí, slibují zadat audit důležitých projektů magistrátu, zvažovat například budou další pokračování karty Opencard. Trasu metra A plánuje strana pouze do stanice Motol, dál na letiště v Ruzyni by měl vést pouze vlak. Slibují také důsledný boj proti korupci. Kompletní znění programu strana zveřejní v pátek na svých webových stránkách, vyjádřit se k němu budou moci členové a příznivci strany. Pokud se objeví zajímavé připomínky, VV je chtějí do programu zapracovat.

Kampaň Věci veřejné zahájí v sobotu, jejím základem má být kontakt s lidmi. Stát by měla do 15 milionů korun, řekl volební manažer a jeden z kandidátů Pavel Dobeš. Hlavním motivem kampaně bude heslo „Jde to lépe“, strana chce s jeho pomocí poukazovat na to, co se za dosavadního vedení magistrátu udělalo špatně a co by šlo zlepšit. Za typický příklad označila kandidátka na primátora Markéta Reedová kartu Opencard. Nad jejím dalším osudem se chce zamyslet, nevyloučila ani utlumení celého sporného projektu. Zastaveny by mohly být také třeba plánovaná rekonstrukce Clam-Gallasova paláce a výstavba rekreační zóny v Radotíně.   

Peníze na další zakázky chce rozdělovat šetrně. „Vyhneme se hloupým, nepotřebným projektům,“ řekla Reedová. „Chceme toho dosáhnout inteligentními investicemi, které splní tři kritéria, a to hospodárnost, šetrnost k životnímu prostředí a především zvýšení užitku Pražanů,“ dodala. Nový projekt podle ní musí splnit všechna tři kritéria, jinak nebude schválen. 

Centrum Prahy má podle VV patřit především chodcům, strana proto bude podporovat výstavbu nových parkovišť P+R a parkovacích domů, které by mohly být postaveny ze soukromých peněz. Ve spolupráci se stranickým ministrem dopravy Vítem Bártou chce Reedová prosazovat dostavbu vnějšího okruhu kolem metropole, dostavit ale chce i vnitřní okruh. U něj však strana plánuje zadat audit nákladů stavby. Po dokončení obou okruhů by podle názoru strany měl být zřízen mýtný systém.   

Žádné nové velké projekty strana neplánuje, dostavět chce především rozpracované akce. Kromě silničních staveb nebo metra A či případně i D to bude především čistírna odpadních vod. V programu dále strana slibuje rozvoj parků, které by měly dostat své správce, rozšíření pěších zón v centru města nebo zřízení metropolitní policie. Stavy městské policie VV zvyšovat nechtějí, změnit ale plánují systém jejich odměňování.