Soud Řápková vs. plzeňská práva odvolán

Plzeň - Přípravné jednání ve sporu chomutovské primátorky Ivany Řápkové (ODS) se Západočeskou univerzitou (ZČU) bylo dnes napodruhé odvoláno. U Krajského soudu v Plzni se mělo konat ve středu ráno, protože se ale primátorce nepodařilo doručit předvolání, soud se nekoná. Bude nařízeno nové jednání. Proč se předvolání nepodařilo doručit, soud nespecifikoval. Řápková školu žaluje kvůli výrokům zpochybňujícím její studium.

Obě strany se původně měly sejít před soudem už v březnu. Řápková však podala námitku podjatosti soudu, proto bylo jednání odvoláno. Protože námitka nebyla shledána jako důvodná, zůstala kauza dál v Plzni a jednání ve věci se mělo uskutečnit ve středu.

Primátorka školu zažalovala loni v listopadu za výroky zpochybňující její studium na plzeňských právech. Po škole podle dostupných informací žádá milion korun a trvá na omluvě. Spor se ZČU vede jako občanskoprávní.

Univerzita se Řápkové omlouvat nehodlá, odmítá i finanční vyrovnání

Rektor univerzity Josef Průša dnes řekl, že ZČU se v žádném případě Řápkové omlouvat nebude, odmítl i to, že by se s ní univerzita pokusila finančně vyrovnat. „My jsme napsali stanovisko v tom smyslu, že si nejsme vědomi, že bychom cokoliv porušili,“ uvedl rektor.

Řápková potvrdila, že opravdu žádné předvolání nedostala, ale o jednání věděla. Její právní zástupce prý byl připravený se soudu zúčastnit. Dodala, že nezná důvody, proč předvolání nedostala, protože není těžké jí zastihnout.

Na řešení sporu si ZČU najala externí právní kancelář, zastupuje ji plzeňský advokát Václav Hajšman. „Chtěli jsme člověka, kterého známe. Je to bývalý absolvent školy, je velmi dobrý v oblasti soukromého práva,“ řekl proděkan plzeňských práv Petr Bezouška. Hajšman je samostatným advokátem od roku 2001, jako koncipient pracoval například v advokátní kanceláři Karla Eliáše, jenž nyní vede plzeňská práva po odchodu Jiřího Pospíšila z čela fakulty.

Řápkovou ve sporu zastupuje advokát Petr Toman z pražské advokátní kanceláře Toman, Devátý & partneři. Toman pracuje v advokacii od roku 1984, začínal v Chomutově.

Na údajné nejasnosti kolem studia chomutovské primátorky upozornil šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, do jehož semináře měla v letech 2003 a 2004 chodit. Nepřišla prý ani jednou, i na katedře trestního práva byly kolonky u jejího jména prázdné. Přesto měla v elektronickém systému zapsané tři zápočty a zkoušku. Řápková to později odůvodnila tím, že jí zápočty a zkoušku dal už zemřelý učitel Jiří Pipek. Proti se ohradila Pipkova manželka. Podle záznamů v diáři její muž v termínech, kdy údajně primátorku zkoušel, v Plzni nebyl.

Peníze
Zdroj: ČT24