Kvůli nebezpečí padajícího kamení byl uzavřen hraniční přechod Hřensko

Hřensko - Hraniční přechod Hřensko je od dnešního večera uzavřený. Nad silnicí se hnula už podruhé za sebou skála a vynutila si kompletní uzavírku. Informaci potvrdil operační důstojník severočeské policie, dobu uzavírky ale odhadnout nedokázal. Řešení situace bude trvat zřejmě dlouho, protože není ani jasné, kdo by měl skálu vůbec sanovat, dodal starosta Hřenska Josef Černý. Masiv se hnul asi 100 metrů severně od ústí říčky Kamenice. O kus dál byl přitom už dříve vyloučen jeden jízdní pruh, právě kvůli nebezpečí padajícího kamení. Silnice je nyní kvůli „padajícímu kamení“ zcela neprůjezdná v délce asi 800 metrů a domy v blízkosti hraničního přechodu jsou tím prakticky odříznuté od zbytku Česka.

Skála uvěznila v domě i starostu obce Josefa Černého. „Docela rád bych věděl, jak se dostanu alespoň do vesnice. Asi budu muset plavat proti proudu Labe,“ řekl Černý s tím, že je silnice zřejmě uzavřená i pro pěší. Termín zprůjezdnění navíc není zřejmý. Policie ho na svém webu předběžně stanovila na konec září, je to prý ale jen orientační. „Vůbec nevíme, na jak dlouho to může být, a asi to neví ani Ředitelství silnic a dálnic, které nás o tom jen informovalo a uzavírku zajistilo ve vlastní režii,“ prohlásil operační důstojník policie.

Hřensko trápí po povodních nedostatek financí

Situaci navíc komplikují finanční i organizační obtíže. Hřensko je po povodni těžce poškozené a ze svého třímilionového rozpočtu nemůže pokrýt desetimilionové škody, a už vůbec nemá na sanaci padající skály. „Nikdo se k ní nehlásí, několik různých zákonů to totiž interpretuje pokaždé jinak. Docela by mě zajímalo, kde se na to vezmou peníze, my s tím teď stejně nic dělat nemůžeme,“ dodal Černý.