Vondra odvolal náměstka kvůli korupci, také rozjel rezortní změny

Praha - Náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva si během jednání o stamilionovém tendru na nákup minometů řekl o provizi. Sliboval za to, že zajistí, aby zakázku získala konkrétní firma, která nebude muset absolvovat výběrové řízení. Kopřiva nákup domlouval s lobbistou Josefem Jindrou, jejich schůzky však několik měsíců sledovala Mladá fronta Dnes (MfD). Když se o všem dozvěděl ministr obrany Alexandr Vondra, Kopřivu odvolal a do jeho pozice dočasně jmenoval náměstka Jana Fulíka. Kopřivovi i Jindrovi hrozí trestní stíhání. Obří armádní zakázku měla podle jejich plánů získat finská společnost Patria. Vondra také dnes vystoupil s oznámením, že odvolal ředitele sekce správy majetku Jiřího Krále. Vytvořil novou funkci generálního sekretáře, stal se jím Jan Vylita. Jde podle něj o první krok k systémovým změnám v rezortu, které ministr nedávno veřejně ohlásil. Vondra také nařídil úřadu pro dohled nad akvizicemi, aby prověřil uzavřené, dojednávané i chystané kontrakty, první na řadu přijdou nákupy přes prostředníky.

Aby se vyhnula výběrovému řízení, chtěl Kopřiva vytvořit společný projekt se slovenskou vládou. Díky směrnicím Evropské unie totiž není v případě spolupráce dvou států výběrové řízení nutné.

Přípravu stamilionového obchodu začala MfD sledovat v polovině února. V té době se ještě řešila kauza nákupu obrněných transportérů Pandur. A MfD získala svědectví od člověka, který detailně znal pozadí celé kauzy. Podle jeho tvrzení ministerstvo v tichosti chystalo nákup další verze obrněných vozů, tentokrát s minometnou věží.

Ministr obrany Alexandr Vondra:

„Já tuto situaci vnímám jako důsledek léta budovaných vztahů, které byly na ministerstvu obrany zasety již v průběhu devadesátých let. Domnívám se, že je třeba useknout chapadla této chobotnici, která se dostala bez pochybnosti do vysokých pater české politiky.“

Hlavní roli při tom hrál právě náměstek pro vyzbrojování Kopřiva. Kopřiva a Jindra zástupcům firmy Patria na několika schůzkách mimo jiné popisovali, proč se výběrovému řízení vyhnout zrovna společným projektem se Slováky. Odměnou za snadno získanou zakázku mělo být několik procent provize.

Zbyli Slováci, abychom s nimi hráli betla

První jednání, které novináři MfD zaznamenali, se odehrálo 5. května v Bratislavě na veletrhu IDEB. Od té doby se sešli ještě několikrát. „Nám zbyli jenom ti Slováci, abychom s nimi hráli toho betla,“ říkal Kopřiva. Na slovenské straně měl projekt údajně podpořit tamější lobbista s výbornými vztahy s premiérem Robertem Ficem.

Lobbista Jindra uvedl, že procenta „vyfakturují systémem zahraničí-zahraničí jako nějakou sportovní akci“. To znamená, že úplatek by nedorazil na české účty a finská společnost by navíc mohla zanést „výdaj“ oficiálně do svého účetnictví jako virtuální sportovní akci. Když se zástupce Patrie ptal, kolik budou platit bokem, Jindra mu prý odpověděl, že přesná výše provize bude záležet na velikosti zakázky.

Kopřiva jednal na vlastní pěst

Nákup samohybných minometů pro českou armádu v plánech akvizic ministerstva obrany chybí, uvedl mluvčí obrany Jan Pejšek. Je tedy pravděpodobné, že jednal při dojednávání zakázky takzvaně na vlastní pěst. „Pokud Kopřiva jednal na základě něčího zmocnění, bylo to zmocnění minulého vedení resortu,“ řekl dnes Vondra.

Ministerstvo obrany má vypracován plán akvizic, které v budoucnu provede. Kvůli utajení některých položek jej však nezveřejňuje. „Nákup minometů v plánu uveden není,“ konstatoval Pejšek, později doplnil, že původní smlouva na pořízení obrněných transportérů počítala i s pořízením podvozku pro minometnou verzi. „Stávající střednědobý plán již s ničím podobným nepočítá,“ upozornil mluvčí.

Kopřivovi hrozí trestní stíhání

Poté, co MfD ukončila sledování schůzek a všechny jejich účastníky oslovila, dozvěděl se o celé věci i ministr obrany Alexandr Vondra. Kopřivu okamžitě odvolal z funkce a na středu kvůli tomu svolal mimořádnou tiskovou konferenci. Kopřivovi s Jindrou hrozí trestní stíhání pro podezření z úplatkářství, pletich při výběrovém řízení, popřípadě podvodu.

Vondra na tiskové konferenci oznámil, že nařídil úřadu pro dohled nad akvizicemi, aby prověřil uzavřené, dojednávané i chystané kontrakty, první na řadu přijdou nákupy přes prostředníky. Nový generální sekretář Jan Vylita je nestraník, podle Vondry krizový manažer, který dříve pracoval ve firmě PricewaterhouseCoopers. Vyšetřoval podvody, manipulace a konflikty zájmů. Ministerstvo provede hloubkový audit v organizačních útvarech ministerstva obrany, podotkl ministr.