Začínající školní rok přináší spoustu změn - nové písmo a maturitu

Praha – Školákům skončily dvouměsíční letní prázdniny a nyní jim opět začínají školní povinnosti. Do lavic základních a středních škol dnes usedlo zhruba 1,2 milionu dětí a mnohé z nich čeká zásadní změna. Prvňáčci ve 40 školách začnou testovat nový typ písma Comenia Script, studenti čtvrtých ročníků středních škol zase poprvé absolvují státní maturitu.

Letošní školní rok přitom bude svým způsobem výjimečný pro všechny. Ty starší čeká po čtrnácti letech příprav státní maturita. Zelenou jí dala Nečasova vláda. Maturanty tak na jaře čekají dvě zkoušky dospělosti – společná státní a profilová, kterou si organizuje každá škola sama. Během podzimu se bude na školách, které se přihlásily, nový systém maturit testovat. Podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) jich této možnosti využilo mnoho.

Na novinky se ale můžou těšit i základní školy. Vyučování tady zpestří například hodiny o filmu a tanci, ve kterých se děti naučí vyjadřovat se vizuálními prostředky nebo pohybem. Na řadě škol nebude chybět etická výchova.

Prezident Klaus i první dáma zavítali tradičně do škol

Prezident Václav Klaus dnes zahájil nový školní rok v Základní škole T. G. Masaryka v Litomyšli. Přijel na pozvání ředitele školy, jehož dopis jej k návštěvě města přesvědčil. Prezident apeloval na žáky, aby svému vzdělání věnovali co největší pozornost. „Moc vám přeji, aby se vám ve škole líbilo, zejména těm, kteří jsou tady poprvé, ale i těm zkušeným. Přeji vám všem, abyste se v době školní docházky toho co nejvíce naučili, protože člověk se toho už nikdy tolik nenaučí a když to nestihne, v životě mu to moc a moc chybí,“ řekl Klaus shromážděným dětem.

Klausova manželka LIvia navštívila malotřídku v Pivíně na Prostějovsku, jelikož ji tato škola pozvala jako první. Školu bude letos ve třech třídách navštěvovat 45 dětí, prvnáčci jsou jen čtyři.

Nový typ písma bude jednodušší

Mezi hlavní novinky ale patří nový typ písma. Psát jím budou prvňáčci na čtyřiceti školách. Základní výhoda nového písma je, že se víc podobá tomu tiskacímu. V době počítačů se děti s psacím písmem prakticky nemají šanci setkat. A naučit se ho je přitom stojí spoustu zbytečných sil. Jednodušší bude pro děti například i nezapomenout napsat pro češtinu tak klasický háček nebo čárku. U nového písma se totiž píšou hned, a ne až po dopsání celého slova.

Na sedmi školách se děti potkají s angličtinou i mimo hodiny cizího jazyka. Anglicky se tu bude mluvit například v hodinách matematiky. První mimopražské základní školy už navíc v těchto dnech dostaly milionové dotace z EU, díky nimž by se měla zkvalitnit výuka. Smyslem školské reformy je, aby se děti neučily zbytečnosti, ale uměly samy pracovat s informacemi.

Ačkoliv meteorologové hlásí na dnešek déšť, žáci si mohou první školní den zpříjemnit v některé ze zoo nebo muzeí, které pro ně připravily speciální program. Například pražská zoo dnes nabízí všem prvňáčkům vstup za korunu. Na přechodech v okolí škol ohlídají děti posílené policejní hlídky.

Peníze na fungování škol je těžké sehnat, ale jde to

Peněz na školství od státu a krajů je pořád málo, ale některým ředitelům se je daří sehnat jinde. Například obec Věžnice dnes otevřela malotřídku s pouhými šesti dětmi. Prvňáčka mají letos jen jednoho. Přestože obecní úřad na školu doplácí asi 400 tisíc korun ročně, rušit školu rozhodně nehodlá. Peníze se totiž získaly díky větrným elektrárnám, které jsou v provozu od ledna.

Peníze na vzdělání sehnaly i středočeské Říčany, kde žáci usednou do zbrusu nových lavic ve zbrusu nové škole. Její vybudování stálo 400 milionů korun. Město sice dostalo 200milionovou dotaci od státu, na zbytek si muselo vzít půjčku. To kritizuje opozice, podle ní je projekt předražený. Nová škola ale byla nutností, do Říčan se totiž stěhuje spousta rodin s malými dětmi a kapacity stávajících škol nestačily.

Ministr Dobeš také slibuje zvýšení platů učitelů. Ti s univerzitním vzděláním by měli brát nejméně 20 tisíc hrubého.

Vydáno pod