Matka se pokusila otrávit dceru fridexem

Nejdek (Karlovarsko) - V Nejdku se sedmadvacetiletá matka v pondělí večer pokusila otrávit svou šestiletou dceru jedovatým fridexem. Krajská policejní mluvčí Andrea Pomichalová oznámila, že žena svůj čin plánovala. Jedovatou kapalinu jí dala vypít, když se dcera probudila a měla žízeň. Dítě je v kritickém stavu v nemocnici.

Děvče dostalo po požití jedovaté kapaliny používané do chladičů automobilů prudké křeče. Matka patrně nevydržela sledovat utrpení dítěte a nakonec zavolala záchrannou službu. „Poté, co matka dceři podala jed, myslela si, že dítě hned umře. Skutečnost ale byla jiná, dívenka měla pět hodin obrovské bolesti a dusila se,“ řekla ČT krajská policejní mluvčí Andrea Pomichalová. Záchranáři o případu informovali policii. Děvče transportoval vrtulník do nemocnice v Praze, je ve velmi vážném stavu.

Matka je zadržena a bude patrně obviněna z pokusu o vraždu. Za tu jí hrozí v případě odsouzení až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Proč se pokusila dceru otrávit, není zatím jasné. Jednou z příčin mohou být rodinné problémy. Podle policie žena otravu dítěte dlouho plánovala, zhruba před půl rokem začala vyhledávat informace o jedech.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Fridex neboli ethylenglykol se používá jako nemrznoucí chladicí kapalina pro automobily, má i jiné využití v průmyslu. Je to sladká sloučenina, proto ji někdy děti vypijí. Často se proto přidávají příměsi způsobující hořkou chuť.

„Způsobuje velmi těžké otravy, je to velmi vážný stav, který může skončit smrtí,“ řekla ČTK náměstkyně ředitele fakultní nemocnice Marcela Černická. Velmi jedovaté jsou metabolity čili látky, na které se sloučenina přemění, když ji člověk pozře. Pacient má poruchy vědomí, poruchy srdečního rytmu, selhání ledvin a nakonec může i zemřít. Procento smrtelných otrav záleží na množství vypité látky. K léčbě se využívá etanol, který brání tvorbě jedovatých metabolitů, ale použít se dá jen v určité fázi otravy.