Ve Znojmě je v provozu část nového autobusového terminálu

Znojmo - Ve Znojmě zprovoznili část nového autobusového nádraží za téměř 80 milionů korun. Zatím je v omezeném provozu, zcela dokončeno bude v říjnu, informovala o tom mluvčí Znojma Denisa Šipošová. Nový autobusový terminál vyrostl před železniční stanicí u centra města. Řeší dlouhodobý problém, protože Znojmo nemělo kvůli sporům o pozemky vyhovující autobusové nádraží sedm let.

„Rozhodně ještě není hotovo. Dokončovací práce budou probíhat i nadále až do konce října, takže provoz nového nádraží nebude ani zdaleka ideální,“ uvedl starosta Petr Nezveda. „I tak ale budeme moci udělat tlustou čáru za jednou poměrně dlouhou kapitolou v historii našeho města, kdy jsme neměli autobusové nádraží,“ dodal. Podle Nezvedy byl terminál alespoň částečně uveden do provozu o několik týdnů dřív, než se čekalo.

V rámci komplexu autobusového nádraží mají linky MHD svá nová stanoviště v prostoru před nádražní budovou, regionální a dálkové autobusy mají zastavovat vedle budovy pošty. Přechodná stanoviště autobusů v přilehlých ulicích tak přestala v noci na dnešek fungovat.

Radnice musela kvůli novému nádraží upravit územní plán a získat část pozemků od Českých drah. Celková investice do nového autobusového nádraží je 78 milionů korun, z toho 20 milionů stojí rekonstrukce přilehlé ulice Dr. Milady Horákové a inženýrských sítí. Město získalo na výstavbu terminálu dotaci přes 40 milionů korun.

Vydáno pod