Ústavní soud odmítl Bokovu stížnost na volbu ombudsmana

Brno - Aktivistovi a kandidátovi na ombudsmana Johnu Bokovi se nepodařilo zvrátit červencovou bezvýslednou volbu nového veřejného ochránce práv. Ústavní soud (ÚS) odmítl jeho stížnost, v níž protestoval hlavně proti kandidatuře Ivy Brožové. ÚS označil Bokův návrh za částečně zjevně neopodstatněný a částečně podaný zjevně neoprávněnou osobou.

Předsedkyně Nejvyššího soudu jakožto soudkyně podle některých právníků na ombudsmana kandidovat nemohla. Podle Boka to zneplatnilo celou volbu, v níž se nakonec zákonodárcům stejně nepodařilo vybrat nástupce zemřelého Otakara Motejla. Podle ústavních soudců ale Bokova práva na přístup k voleným funkcím porušena nebyla.

„Postupu Senátu a Poslanecké sněmovny v nynější věci nelze podle usnesení Ústavního soudu vytknout porušení rovných podmínek pro přístup občanů k voleným funkcím. Pouhá možnost toho, že jeden z více kandidátů, zařazených na kandidátní listině, by snad po svém zvolení nemohl z jakéhokoli důvodu funkci vykonávat, neznamená žádnou diskriminaci nebo nerovnost ostatních kandidátů ucházejících se o funkci,“ uvedla mluvčí ÚS Jana Pelcová.

Poslanci se k dalšímu kolu volby ombudsmana sejdou 7. září na mimořádné schůzi. Nového veřejného ochránce práv bude sněmovna vybírat ze čtyř kandidátů. Senát navrhuje bývalého ústavního soudce Pavla Varvařovského a předsedu pražské židovské obce Františka Bányaie. Prezident Václav Klaus vybral bývalého jihočeského hejtmana Jana Zahradníka (ODS) a znovu také Boka.

Bok soudu navrhoval, aby vrátil celou situaci do původního stavu před první volbou, která by se tak opakovala, ovšem bez Brožové. Na ombudsmana v červenci kromě Boka a Brožové kandidovaly také bývalá Motejlova zástupkyně Anna Šabatová a exposlankyně ODS Eva Dundáčková. Do druhého kola v Poslanecké sněmovně postoupily Dundáčková se Šabatovou, žádná však nezískala dostatek hlasů ke zvolení.

Bok zpochybňoval volitelnost Brožové už před hlasováním v Poslanecké sněmovně, podobně jako někteří politici. Brožová argumentovala tím, že pokud by byla zvolena, okamžitě rezignuje a současně ji ministr spravedlnosti dočasně zprostí výkonu funkce soudce. Kandidaturu Brožové označil za bezproblémovou i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Brožová nakonec neuspěla, získala jen šest hlasů poslanců. Tím, zda mohla být Brožová jako soudkyně navrhována a volena do funkce ombudsmana, se Ústavní soud vůbec nezabýval.

Předsedkyně Nejvyššího soudu ČR Iva Brožová
Zdroj: ČT Brno