Otevření dvou poškozených tratí se na Liberecku odkládá

Liberec - Železniční tratě Raspenava - Frýdlant v Čechách a Frýdlant - Jindřichovice pod Smrkem, které měly být podle původních informací po povodni zprůjezdněné už dnes, začnou fungovat až za několik dní. Důvodem zpoždění je větší náročnost oprav, než se bezprostředně po záplavách předpokládalo, informovala o tom mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Dříve by měla být zprůjezdněna trať z Raspenavy do Frýdlantu v Čechách, fungovat má od 10. září. Povodeň tam způsobila sesuvy půdy, některé úseky trati a náspy byly odplavené. Podobná situace nastala také na trati Frýdlant - Jindřichovice pod Smrkem, kde navíc byla zaplavená i řada přejezdů. Tam by se mělo začít jezdit 17. září.

V noci na dnešek však začaly poprvé od povodní jezdit vlaky z Liberce do Chrastavy. Až do Hrádku nad Nisou však lidé dojedou až od 10. září. Výluka na této trati se totiž nyní přesunula na úsek Chrastava - Hrádek, který sice po povodni fungoval, ale trať byla opravena jen provizorně. V některých místech musely vlaky jezdit jen desetikilometrovou rychlostí. Před příchodem zimy je proto nutné trať upravit plnohodnotně. Cestující tam mohou využít náhradní autobusy. Kromě těchto tří tratí zůstává v Libereckém kraji neprůjezdná ještě trať z Horní Police do Děčína.

Vydáno pod