Klaus: České ambasády v malých zemích EU by se mohly zrušit

Praha - Prezident Václav Klaus nevidí důvod k existenci českých velvyslanectví v řadě malých zemí EU, unie už podle něj není zahraničí ve standardním slova smyslu. Řekl to dnes na Pražském hradě při setkání s českými velvyslanci. V souvislosti s plány ministerstva zahraničí rušit česká velvyslanectví také uvedl, že rušení nesmí být ukvapené a že je třeba zvážit potřebnost ambasád například v Evropě. Podle prezidenta by bylo naopak chybou rušit například nějaký konzulát v Latinské Americe.

„Evropská unie již není zahraničí ve standardním slova smyslu,“ uvedl prezident. Nevidí proto důvod, aby v řadě malých států EU měla Česká republika svá velvyslanectví. Míní také, že v mezinárodních organizacích, v nichž má ČR své zastoupení, by na tuto práci mnohdy stačil jeden pracovník velvyslanectví v té které zemi. Činnost českých diplomatických zastoupení lze obhájit, pokud jejich zásadní prioritou je ekonomická diplomacie, uvedl prezident. Soudí, že vznikající evropská diplomatická služba zájmy českých firem prosazovat nebude.

Stejně jako jiné resorty bude i česká diplomacie muset hospodařit se sníženým rozpočtem. Ministerstvo zahraničí propustí nejméně 250 zaměstnanců, tedy více než desetinu, a kvůli škrtům ve státním rozpočtu není vyloučeno ani zavírání dalších zastupitelských úřadů v zahraničí. Vláda už nedávno rozhodla o zrušení velvyslanectví mimo jiné v Kongu, Venezuele, Keni, Jemenu a Kostarice.

Rušení zastupitelských úřadů už dříve kritizoval stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle něj to zlikviduje tradiční síť české diplomacie a ochromí podporu exportu do Afriky, Asie či Jižní Ameriky. Zaorálek také uvedl, že podle původních plánů ministerstvo uvažovalo mimo jiné o uzavření ambasád i v Lucembursku, Estonsku, Lotyšsku, Slovinsku a na Kypru.

Klaus varoval před „silovým prosazováním projektů“, jako byl Lisabon
 
Pokud jde o to, jak obsazovat diplomatické posty, Klaus se vyslovil pro rozumný kompromis mezi snahou obsazovat některé velvyslanecké pozice bývalými politiky, nebo naopak výhradně kariérními diplomaty. Dnes také opět varoval před „silovým prosazováním projektů“, jako byla Lisabonská smlouva reformující EU. Takové projekty mohou ohrožovat evropskou prosperitu, demokracii a občanské svobody, prohlásil. Současně řekl, že odmítá „slepou poslušnost, bezbřehou loajalitu a konformismus“ vůči všem politikám a iniciativám, s nimiž přicházejí spojenci bez toho, aby si ČR uvědomila, jestli je to výhodné i pro ni.

Vydáno pod