Policista, který třikrát vystřelil na řidiče, je před soudem

Frýdek-Místek - Z pokusu o ublížení na zdraví se před frýdecko-místeckým soudem zpovídá policista cizinecké policie Jiří Barták. Loni v květnu podle žalobce bezdůvodně třikrát vystřelil na řidiče, kterého chtěl zkontrolovat. Jedna z kulek zasáhla řidiče pod lopatkou. Policistovi hrozí dva až osm let vězení. Údajný konflikt s policistou bude ale před soudem vysvětlovat také postřelený řidič. Státní zástupce ho totiž obžaloval z útoku na veřejného činitele.

Scéna jako z akčního filmu se odehrála v noci loni v květnu na parkovišti ve Frýdlantu nad Ostravicí. K luxusnímu typu BMW přijela policejní hlídka v neoznačeném autě s vypnutým majákem. Řidič BMW Marek Petr podle žalobce vystoupil z auta a oběma rukama strčil do policisty a chtěl ujet. „Zařadil zpátečku, couval, a tak policistu ohrozil. Z tohoto důvodu, že byl policista napaden, použil proti řidiči služební pistoli,“ uvedl státní zástupce Alois Dlouhý. Policista před soudem řekl, že jednou vystřelil do vzduchu a dvakrát na zadní pneumatiku. Podle znalce ale lže. Policista totiž pokaždé mířil na řidiče. Také proto skončil před soudem. „Při vyšetřování mi bylo divné, že ty úhly byly anatomicky nevhodné, až při rekonstrukci jsem zjistil, že střelec byl levák a pak už to odpovídalo přesně,“ potvrdil soudní znalec v oboru balistiky Jiří Troják.

„Jestli jsem vinen, nebo nevinen, to by měl posoudit soud, já se k tomu nebudu vyjadřovat, ale myslím si, že toto je velice demotivující pro ostatní kolegy,“ řekl obžalovaný Jiří Barták. Řidiče BMW zasáhl podle znalce v pořadí třetí výstřel. Kulka se zavrtala pod lopatku. Zraněný šel k lékaři až dvanáct dnů po incidentu. „Je to rarita, samozřejmě. Pokud nepodstoupil léčbu s extrakcí toho projektilu, může mít pochopitelně i pozdní komplikace,“ řekl soudní lékař Marek Dokoupil.

Postřelený šel podle jeho právničky k lékaři pozdě, protože se bál o život. Myslel si, že jde o pomstu za to, že přebral dívku parťákovi policisty, který po něm střílel. „On byl přesvědčený, že ho chtějí přepadnout, proto z místa činu odjel. Podle jeho názoru se jedná o vyřizování osobních účtů,“ hájí svého klienta právní zástupkyně poškozeného Irena Dömenyová. Případ bude mít ještě pokračování a z útoku na veřejného činitele se bude zpovídat i postřelený řidič.

  • Jiří Barták autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1912/191162.jpg
  • Místo činu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1912/191163.jpg
Vydáno pod