Hladiny řek na Moravě ustoupily do normálu

Olomouc - Hladiny řek v Olomouckém kraji, které zvedly vytrvalé deště v minulých dnech, se již většinou dostaly do normálu. První povodňový stupeň platí pouze na řece Moravě v Moravičanech na Šumpersku. Řeky ve Zlínském kraji již také klesly na běžnou úroveň. První povodňový stupeň platí pouze na řece Moravě v Kroměříži a ve Spytihněvi na Zlínsku. Také Morava by však během dne měla klesnout mimo stupně povodňové aktivity. Předpověď na srážky hlásí příznivý vývoj.

„Situace se zklidnila. Hladina Moravy již od půlnoci klesá i v Moravičanech, předpokládám, že se během dneška dostane pod první povodňový stupeň,“ sdělil dispečer Povodí Moravy Radomír Prudek. Voda opadla také ze silnice mezi Sudkovem a Bludovem, silničáři ji proto mohli otevřít. Naopak úsek Bohuslavice - Lukavice motoristé stále neprojedou.

I ve Zlínském kraji řeky klesají. Přítoky z Olomouckého kraje již nejsou tak výrazné, Morava v Olomouci se sice ještě mírně zvedá, ale Bečva v Přerově stále klesá. Hlavní vlna vody z Beskyd již odešla, také předpověď na srážky není podle Prudka nikterak razantní.

Vydatný déšť a silný vítr sužoval region od úterka, žádný vodní tok však nedosáhl stavu ohrožení. Hasiči vyjížděli k více než čtyřiceti událostem. Šlo hlavně o odstraňování spadlých stromů či o preventivní protipovodňová opatření, objevilo se i několik případů čerpání vody ze zaplavených sklepů.