Klaus přijal odcházejícího ruského velvyslance Fedotova

Moskva - Novým ruským velvyslancem v Praze se stane šéf generálního sekretariátu ruského ministerstva zahraničí Sergej Kiseljov. V Praze to po dnešním rozloučení s prezidentem Václavem Klausem oznámil končící velvyslanec Alexej Fedotov. Dekret o jmenování Kiseljova šéfem diplomatické mise v Praze podle dnešní zprávy agentury RIA Novosti podepsal prezident Dmitrij Medvěděv.

Fedotov s Klausem hovořili mimo jiné o návštěvě ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva, který by do Prahy mohl zavítat do roku a půl. Fedotov připomněl, že Klaus Medvěděva do Prahy pozval a ten pozvání přijal. „Doufám, že se návštěva uskuteční, ale přesněji o tom hovořit nemůžu,“ řekl Fedotov.

Vztahy ČR a Ruska jsou dobré, míní velvyslanec

Česko-ruské vztahy se rozvíjejí dobře ve všech oblastech, míní ruský velvyslanec, který Prahu opouští po šesti a půl letech. S Klausem se prý shodli, že vztahy jsou na dobré úrovni a rozvíjejí se v atmosféře vzájemné úcty a pragmatismu. Klaus se s ruskými prezidenty v minulosti mnohokrát setkal a také to podle Fedotova přispělo k nynějšímu konstruktivnímu ovzduší.

Změny se chystají i na postu českého velvyslance v Rusku. Do konce září tam odjede Petr Kolář, doposud český velvyslanec ve Spojených Státech. Kolář nahradí Miroslava Kostelku.

Na atmosféru diskuse mezi Prahou a Moskvou měl podle ruského diplomata nepochybně vliv i vývoj situace kolem amerických plánů na vybudování prvků protiraketového deštníku USA v České republice. „Důležité je, že jsme dokázali zachovat dialog. Snažili jsme se vzájemně přesvědčovat o tom či onom, ale podařilo se udržovat dialog,“ myslí si.

Původní plány, které Moskva hlasitě kritizovala, nakonec loni zrušila nová americká administrativa prezidenta Baracka Obamy. Diskuse o radarové problematice byly proto přes jejich složitost pro Fedotova „dobrou zkušeností“. „Samozřejmě bychom chtěli, aby taková témata nebyla, abychom se bavili o věcech příjemnějších a užitečnějších,“ podotkl.

Perspektivy rozvoje vidí končící velvyslanec jak v politické oblasti, kde se připravuje prezidentská návštěva, tak v ekonomické sféře. „Je to rozhodně spolupráce v oblasti atomové energetiky,“ připomněl Fedotov. Ruský Atomstrojexport má zájem o dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně, o zakázku soupeří s americkou firmou Westinghouse a francouzskou Arevou.

Český prezident Klaus byl na návštěvě v Rusku několikrát, naposledy se letos v květnu účastnil oslav výročí konce druhé světové války. Medvěděv Prahu navštívil v dubnu, kdy společně s americkým prezidentem Obamou na Pražském hradě podepsal novou odzbrojovací dohodu.

Vydáno pod