Počet lidí, kteří se nakazili černým kašlem, stoupá

Praha - Případů černého kašle bylo loni v ČR hlášeno 955, nejvíce od roku 1966. Je to však jen špička ledovce, mnohé případy nejsou rozpoznány, řekla dnes Kateřina Fabiánová ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Od roku 2005 v Česku na toto onemocnění zemřely tři malé neočkované děti do čtyř měsíců věku, předtím zaznamenali lékaři v tuzemsku úmrtí naposledy v roce 1970. Černým kašlem se nejčastěji nakazí děti ve věku devět až 15 let, nejvážnější průběh má ale u dětí do jednoho roku. Zdrojem nákazy bývá nejčastěji nejbližší rodina, nejlepší prevencí je očkování.

Černý neboli dávivý kašel je velmi nakažlivé bakteriální onemocnění dýchacích cest. Zprvu se podobá běžnému nachlazení či viróze, později se projevuje záchvaty kašle trvajícími nejčastěji tři měsíce, ale i půl roku. Může je provázet zvracení, vyčerpání, úbytek váhy. Jedno z pěti nakažených dětí dostane i zánět plic. Jedno ze sta dětí má také křeče vyvolané poškozením centrální nervové soustavy. Vzácně jedno ze sta nemocných dětí zemře, pokud nedostane včas potřebná antibiotika, řekla Fabiánová. Novorozencům může hrozit i udušení. Podle Fabiánové je vhodné, aby si nakažený po kýchání a smrkání umyl ruce.

Proč se po 35 letech na černý kašel v Česku opět umírá, doktoři neví. „Je otázkou, jestli to dané očkování přesně kryje ty typy, které černý kašel vyvolávají,“ uvedla pediatrička Hana Cabrnochová.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zemře na celém světě na černý kašel 200 000 až 300 000 dětí ročně. Nemoc se léčí cíleně antibiotiky, nejlepší prevencí je očkování. V tuzemsku se proti černému kašli očkuje od roku 1958.

Nyní jsou v ČR proti černému kašli povinně plošně očkováni kojenci od 13. týdne, batolata i předškoláci. Kvůli vzrůstajícímu výskytu nemoci bylo v roce 2009 zavedeno přeočkování také desetiletých až jedenáctiletých dětí. Podle Cabrnochové se uvažuje o tom, že by se věková kategorie pro přeočkování snížila, například na devět let.

Starší děti a dospělí, kteří nemají na bezplatné přeočkování nárok, se mohou za úhradu nechat přeočkovat u praktického lékaře některou z kombinovaných vakcín. Onemocnět dávivým kašlem mohou i dospělí, nemoc má však u nich mírnější průběh. Přeočkování proti černému kašli lékaři doporučují zvláště rodičům a prarodičům novorozence, ideálně ještě před narozením dítěte. Plošné přeočkování dospělých už zavedlo třeba Německo nebo Rakousko.

Vydáno pod