Hlavní tváří volebních billboardů ODS bude Nečas

Praha - Na volebních billboardech ODS před senátními a komunálními volbami bude předseda strany Petr Nečas a heslo „Nedovolíme zadlužovat stát, ani obce“. Billboardy ode dneška visí na řadě míst po celé ČR. Nečas má být hlavní tváří celostátní kampaně. Podle volebního manažera strany Richarda Svobody ODS chce využít stranického šéfa v kampani kvůli tomu, že je „garantem a koordinátorem reforem a boje proti korupci“. Kampaň prý ale bude mít i jednotlivá regionální témata. Občanští demokraté kampaň oficiálně odstartují v pátek na pražském Žofíně. ČT24 nabídne od 10:00 přímý přenos ze zahájení.

Předvolební nabídku strany voličům představí Nečas a zástupci kandidátů do Senátu a obecních zastupitelstev. Během zhruba hodinové prezentace zveřejní ODS společný stranický program pro senátní i komunální kandidáty. Na předvolební akci vystoupí také předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová a místopředseda Senátu Jiří Liška, který bude ve volbách obhajovat svůj mandát v Jičíně.

Volby do třetiny Senátu a obecních zastupitelstev se konají 15. a 16. října. Občanští demokraté v nich budou obhajovat své silné postavení v horní komoře i vedení měst a obcí. Nečas zdůraznil, že volby jsou pro ODS důležité, protože má ve hře asi tři tisícovky komunálních zastupitelů a 600 starostů.

V květnových sněmovních volbách občanští demokraté u voličů výrazně propadli, i když se jim podařilo spolu s TOP 09 a VV sestavit vládu. Zopakovat předchozí volební výsledky v Senátu a v obcích tak zřejmě bude pro ODS obtížné.

V hlavním městě, které dosud bylo nejsilnější baštou občanských demokratů, má ODS nového vážného konkurenta v podobě TOP 09. Ta nominovala na pražského primátora bývalého guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu. Předvolební chování pražských občanských demokratů naopak vzbuzuje rozpaky. Nečas i vedení strany kritizují pražskou ODS za to, že dosud nevybrala kandidáta na primátora a zvolila špatnou volební strategii.