Vondra chce více vojáků v Afghánistánu a méně v Kosovu

Praha – Počet českých vojáků v Kosovu by měl v blízké době klesnout z 500 na 90. Naopak by měl posílit kontingent v Afghánistánu, podle informací České televize vzroste počet českých vojáků ze současných 530 na 700. Kromě rekonstrukčního týmu a vrtulníkové jednotky mají v roce 2011 v Afghánistánu znovu bojovat i speciální síly z Prostějova a létat tu má i český dopravní letoun CASA. Češi by pak měli působit v afghánské misi ISAF ještě další tři roky. Tyto plány představil po setkání s prezidentem Václavem Klausem ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), příslušný návrh by měl kabinetu předložit nejpozději počátkem října. Jednotky NATO v Afghánistánu se od roku 2009 zaměřují na výcvik místní policie a armády. Jeden z praporů afghánské armády o 800 mužů bude cvičit od půlky září také 52 instruktorů z chrudimského výsadkového praporu.

„Některé země z Kosova odcházejí úplně, některé na přechodnou dobu,“ poznamenal ministr obrany. Je podle něj evidentní, že v zemi už není potřeba tak rozsáhlý český kontingent. V současnosti tam v misi KFOR působí okolo 500 českých vojáků. „Té práce už není zdaleka tolik, co bylo před dvěma či třemi lety,“ řekl Vondra.

V minulých měsících ale dosud úspěšně hodnocené nasazení pošramotily některé skandály. Bylo zjištěno, že někteří jednotliví vojáci 15. kontingentu kouřili marihuanu či se opili a poprali. „Vojáci musí mít nějaké poslání. Pokud je jich někde příliš mnoho a už nemají co na práci, tak to samozřejmě může vést i k různým neblahým věcem,“ komentoval to dnes ministr.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

V Afghánistánu jsou Češi potřeba, říká Vondra

Čeští vojáci jsou podle něj „nepochybně potřeba a ještě tak tři roky potřeba budou“ v Afghánistánu. Ministr obrany proto počítá s posílením českých sil v této zemi a s „adekvátním“ snížením účasti v Kosovu. Vzhledem k vyšším nákladům na vyslání vojáků do Afghánistánu si však Vondra nemyslí, že by bylo možné českou účast v misi ISAF posílit až o přibližně 400 mužů a žen stahovaných z Kosova.

Náčelník Generálního štábu AČR Vlastimil Picek:

„V současnosti se aliance snaží co nejdříve předat správu jednotlivých území (Afgháncům).“

NATO se v poslední době snaží v Afghánistánu o zvýšení svých výcvikových kapacit pro výcvik afghánské armády a policie. Ministr už dříve uvedl, že na počátku podzimu chce vládě a poté sněmovně předložit materiál obsahující návrh podoby zahraničních misí. Dokument by zřejmě měl poprvé zahrnovat časové období delší než jeden rok, týkat se zřejmě bude období 2011 až 2013.

V současné době má Afghánská národní armáda zhruba 135 tisíc vojáků. Jejich počet se má co nejdřív zdvojnásobit. Cílové číslo je dohromady s policií 400 tisíc. Afghánské ozbrojené síly mají převzít kontrolu nad všemi 34 provinciemi do roku 2014. Výcvikový tým bude cvičit afghánské vojáky v Kábulu a v provincii Wardak 8 měsíců. Další skupina je vystřídá v dubnu příštího roku.