Vondra: Kauza na ministerstvu obrany by neměla destabilizovat koalici

Praha – Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) má podporu prezidenta Klause ve snaze udělat pořádek na ministerstvu obrany. „Je důležité postupovat tak, aby veřejnost jasně cítila, že cílem je, že armáda z toho musí vzejít silná, nikoliv oslabená,“ poznamenal po schůzce na Hradě Vondra. Kauza exnáměstka Jaroslava Kopřivy by podle Vondry neměla destabilizovat vztahy v koalici. Narážel tak na přestřelku mezi premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

„Mou snahou je, aby koalice byla soudržná. Je má odpovědnost, koho si vezmu na ministerstvo obrany,“ odpověděl na otázku, jak se zachová, pokud se zjistí, že s Kopřivovým případem mohou být skutečně spojeni politici z TOP 09. Vondrovou snahou prý bude boj proti korupci a úspory v rozpočtu, přesně jak si dala koalice za cíl. „Neumím si představit, že pro toto své úsilí bych v koalici neměl podporu,“ prohlásil ministr obrany. 

Klaus jako vrchní velitel ozbrojených sil s Vondrou diskutoval i o budoucnosti armády s ohledem na finanční možnosti státu. „Shodujeme se v tom, že některé úsporné náklady, které zasahují do personálu v armádě, je dobré rozložit, řekněme, do dvou let,“ uvedl ministr.

Už delší dobu prosazuje, aby bylo až do roku 2012 odloženo například zdanění příspěvků na bydlení pro vojáky z povolání. Obává se totiž, že pokud by se zdanění uskutečnilo hned od příštího roku bez nutných kompenzací, z armády by mohlo narychlo odejít několik tisíc potřebných vojáků. Od ledna se tak sníží pouze výsluhy. 

Ministr má prý Klausovu podporu také ve snaze nastolit rovnováhu vztahů mezi ministerstvem obrany a armádou České republiky včetně generálního štábu. Změna podoby velitelských struktur byla obsažena i v koaliční smlouvě nynější vlády.

Do předražených zakázek prý zapleten i Barták

Klaus si na Hrad zve ministry z Nečasovy vlády pravidelně, většinou se jedná o informační schůzky. Vondra dnes ale na Hrad dorazil v době, kdy na ministerstvu obrany vypukl skandál okolo již bývalého náměstka Jaroslava Kopřivy. Mladá fronta Dnes ho nahrála, jak se údajně snažil za provizi zprostředkovat nákup mobilních minometů bez výběrového řízení.

Podle deníku navíc Kopřiva při jednání se zbrojaři ujišťoval, že v případě jeho odchodu z ministerstva na vše dohlédne bývalý lidovec a nyní člen TOP 09 Pavel Severa. Ten to ovšem rezolutně popřel.

Mladá fronta Dnes poukázala i na nákup obrněných vozidel Iveco a Dingo, který byl pravděpodobně předražený. Podle listu v tomto případě naznačil exnáměstek Kopřiva, že za nimi stojí někdejší ministr obrany Martin Barták. Toho přijal místopředseda TOP 09 a ministr financí nynější vlády Miroslav Kalousek jako svého náměstka.

Dalším příkladem předražených zakázek je nákup dopravních letadel Casa. Ceny se mohou lišit podle vybavení, úrovně výcviku nebo doprovodných programů. Jenže české nákupy jsou ve srovnání s ostatními zeměmi velmi často výrazně dražší.

Kvůli skandálu kolem bývalého náměstka Kopřivy chce ČSSD svolat mimořádnou schůzi sněmovny, na které chce projednat zadávání zakázek na ministerstvu obrany a personální situaci v úřadu - debatovat by se mělo hlavně o pořizování výzbroje a majetku. Podle úřadujícího šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky provádělo ministerstvo masivní nákupy bez výběrových řízení za exministrů Vlasty Parkanové (dříve KDU-ČSL, nyní TOP 09) a Martina Bartáka nominovaného ODS. Navíc prý personální struktury z doby jejich působení přežily až do teď.