ČLK chce, aby se zdravotníkům platy nesnižovaly, Heger jim nevyhoví

Praha - Návrh ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) na snížení platů zaměstnanců veřejného sektoru včetně lékařů a zdravotních sester prohloubí ekonomickou krizi a rozvrátí veřejné zdravotnictví, uvedl v prohlášení České lékařské komory (ČLK) její prezident Milan Kubek. Kritizoval také ministra zdravotnictví Leoše Hegera (T0P 09) za to, že ČLK nemohla dát k návrhu připomínky. Komora Hegera vyzvala, aby pro zdravotnické pracovníky vyjednal ohledně snižování platů výjimku a aby prostřednictvím úhradové vyhlášky pro příští rok zajistil zvýšení úhrad zdravotní péče ze zdravotního pojištění. Heger sice prohlásil, že jsou stanoviska komory oprávněná, nemůže jim prý ale vyhovět. Platy části zdravotníků a sociálních pracovníků by se měly od příštího roku plošně snížit. Předloha ministerstva práce počítá s jedinou tabulkou, zrušil by se růst základní mzdy podle odpracované praxe.

ČLK nedostala vůbec možnost vyjádřit se k návrhu, který přitom drasticky zhoršuje profesní podmínky tisíců jejích členů, uvedl v prohlášení Kubek. "V rozporu s politickou korektností se pak ministr Drábek nakonec rozhodl předložit do vlády jiný návrh, než který mohly některé subjekty připomínkovat. Tento návrh nejvíc postihuje právě zdravotníky, kteří mají přijít o tarifní tabulku, kterou pro ně před lety vyjednal Lékařský odborový klub (LOK), sdělil.

Ministerstvo s Kubkem nesouhlasí

„Není pravda, že by ČLK nedostala některý z podkladů k připomínkám,“ uvedla mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová. Z ministerstva podle ní odcházely sociálním partnerům do připomínkového řízení všechny návrhy. Znovu zdůraznila, že jde o desetiprocentní snížení výdajů na mzdy, k úsporám lze dospět snížením platů nebo početních stavů. Čísla zveřejňovaná ČLK o čtyřicetiprocentním snížení platů hraničí podle MPSV s poplašnou zprávou. „Už dnes konkrétně ve zdravotnictví tvoří osobní ohodnocení, které nově plánujeme zvýšit až na 200 procent tarifu, velmi výraznou složku celkového příjmu,“ dodala Plívová.

Zdravotnická zařízení nejsou financována ze státního rozpočtu, a úspory na platech zdravotníků tedy podle ČLK nemohou nijak zlepšit jeho bilanci. Ujišťování ministerstva zdravotnictví, že platy zdravotníků neklesnou, neboť pokles nárokové složky může být kompenzován zvýšením osobních příplatků, je podle Kubka falešné. Sám předkladatel návrhu v důvodové zprávě uvádí, že díky poklesu příjmu zdravotníků se uspoří 6,4 miliardy korun z prostředků veřejného zdravotního pojištění, uvedl.

Kubek: Snížení platů prohloubí ekonomickou krizi

Návrh na snížení platů zaměstnanců veřejného sektoru o zhruba 15 miliard korun je ekonomicky nesmyslný, povede ke snížení kupní síly obyvatel, a tedy ke snížení spotřeby, což prohloubí ekonomickou krizi, napsal Kubek. Poklesne výběr pojistného na zdravotní a sociální pojištění, což způsobí kolaps důchodového systému a rozvrácení veřejného zdravotního pojištění, uvedl. Chronicky podfinancované české zdravotnictví se zhroutí, varoval. „Vládní návrh předpokládá sjednocení tarifních stupnic bez ohledu na délku praxe a naopak rozšíření možnosti přiznávat osobní příplatek. Je třeba připravit systémové předpoklady právě proto, aby ti lékaři, kteří jsou schopní, tak aby byli dostatečně zaplacení,“ stojí si za svým ministr Drábek.

Šéf České lékařské komory Milan Kubek:

„Realizace Drábkova návrhu na snížení platů zaměstnanců veřejného sektoru by byla zřejmě posledním hřebíčkem do rakve českého zdravotnictví.“

„V důvodové zprávě pan ministr píše, že takto ušetří na platech 86 tisíc zdravotníků 6,4 miliardy korun, tzn. to není návod jak motivovat, jak lépe odměňovat kvalifikované zaměstnance.“

České nemocnice v současné době podle Kubka marně shání více než 700 lékařů. Vlna odchodů lékařů z Česka sílí. Letos za prvních osm měsíců ČLK vystavila pro práci v zahraničí více certifikátů (377) než za celý loňský rok (336 certifikátů). Už nyní nemůže ČLK zaručit občanům, že budou vždy a všude ošetřováni dostatečným množstvím patřičně kvalifikovaných lékařů, napsal Kubek.

Lékaři hrozí výpovědí, když nedostanou přidáno

Více než 3000 lékařů podepsalo prohlášení, že ke konci roku 2010 podají výpověď, pokud nedostanou výrazně přidáno. „Schválení návrhu ministra práce a sociálních věcí by z ČR vyhnalo do emigrace tisíce kvalifikovaných lékařů,“ prohlásil Kubek. Pokles platů nejvíc postihne zkušené lékaře s praxí, kteří jsou pro zdravotnictví nenahraditelní, dodal.

Rath: Zdravotnictví je před kolapsem

Podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD) snížení platů ve zdravotnictví odradí zejména zdravotníky ze Slovenska. Podle něj čeští a slovenští lékaři a sestry nebudou mít motivaci ucházet se o práci v Česku. Rath také uvedl, že ministr financí Miroslav Kalousek i ministr Drábek, kteří za snížením platů stojí, „snad zešíleli“, a že české zdravotnictí je před kolapsem. Ministr zdravotnictví Heger naopak velký odliv personálu do zahraničí nečeká. Připustil sice, že ve zdravotnictví je málo peněz a zdravotnické platy by se měly do budoucna vyřešit. Na vládě už prý o platech mluvil, byl pro určité zmírnění. Zatím ale převládl názor, že změna se má udělat razantnější. „Musím říct, že to opravdu nepokládám za věc, kvůli které já bych měl vyvolávat nějakou válku ve vládě,“ prohlásil. Podle Hegera většina ředitelů nemocnic už nyní platí víc než jen podle tarifů, takže změna nebude mít na průměrné mzdy žádný dopad.