Podzimní volby by podle Nečase měly potvrdit vůli k reformám

Praha – Občanští demokraté oficiálně odstartovali kampaň před senátními a komunálními volbami, které budou 15. a 16. října. Na pražském Žofíně zveřejnili program do třetiny horní komory a obecních zastupitelstev. Výsledek podzimních voleb by podle předsedy vlády a ODS Petra Nečase měl potvrdit vůli voličů k reformám a rozpočtově odpovědné politice. Levicový Senát by znamenal brzdu nezbytných změn, znamenal by určité dvojvládí, uvedl Nečas při zahájení podzimní volební kampaně své strany.

„Podzimní volby jsou příležitostí potvrdit vůli voličů ke skutečně odpovědné a nepopulistické politice nejen na úrovni státu, ale i na úrovni měst a obcí,“ prohlásil Nečas.

Nečas za největšího soupeře své strany považuje stoupence masivního zvyšování státních výdajů. „My se nebudeme pouštět do bratrovražedného boje na pravici, pro nás je soupeřem česká levice,“ uvedl.

Vymezil se ale i vůči koaličním partnerům TOP 09 a VV, byť je přímo nejmenoval. „Jsme strana zavedená, spolehlivá, čitelná, schopná citlivě reagovat na požadavky doby. Opakem jsou strany na jedno použití, vytvořené ad hoc jako marketingový projekt kolem jediného tématu či kolem jediné ikony, takové lapačky na protestní hlasy,“ uvedl.

Témata, která ODS předkládá v začínající kampani, jsou prakticky totožná s tématy parlamentních voleb. Podle Nečase jde o prosazování reforem především ve zdravotnictví a důchodovovém systému a také o nezadlužování měst a obcí. Na centrální kampaň chtějí občanští demokraté vynaložit maximálně 50 milionů korun.

Petr Nečas zahajuje kampaň před podzimními volbami
Zdroj: Michal Doležal/ČTK
Vydáno pod