Metro ve Vídni začíná jezdit přes noc i o víkendech

Vídeň - Metro v rakouském hlavním městě začíná jezdit i o víkendech a před svátky přes celou noc. Interval bude 15 minut. Obyvatelé a návštěvníci Vídně už tak nemusejí mít obavy z toho, jak se po půlnoci dostanou domů. Vídeňské kluby se zavedení nočního provozu chystají oslavit velkou party. Noční provoz metra Vídeňané schválili letos v únoru v referendu. Přálo si ho 54 procent lidí, kteří přišli hlasovat. Náklady na zavedení víkendového nepřetržitého provozu metra uhradí město a pohybují se ročně kolem 5,1 milionu eur (asi 126 milionů Kč).

„S jízdním řádem metra a nočních autobusů zajistíme v noci dopravu 96 procentům vídeňských obyvatel a zlepšíme výrazně mobilitu o víkendech v nočních hodinách,“ uvedl šéf vídeňského dopravního podniku Günter Steinbauer. Počítá s tím, že se v noci počet cestujících zdvojnásobí.

Nápad na zavedení provozu metra ale od počátku nadšení nebudil. Kritici poukazovali mimo jiné na to, že otázky na hlasovacím lístku v referendu jsou formulovány tak, že navádějí k žádané odpovědi.

Zavedení nočního provozu chtějí oslavit vídeňské bary a kluby. Na noc z pátku na sobotu nachystaly party s názvem Nightride neboli Noční jízda, která začne ve 21:00. Do akce se zapojilo celkem 35 podniků. Vstup do nich bude zdarma, stačí si jen na internetu vytisknout vstupenku. Ta poslouží v první noc provozu také jako jízdenka.