Vesecká podepíše dohodu o česko-rakouském vyšetřovacím týmu, zkoumat má pandury

Praha – Desátého září by měl vzniknout společný česko-rakouský tým, který bude vyšetřovat údajnou korupci kolem nákupu obrněných transportérů Pandur. Právě v tento den totiž ve Vídni podepíší dohodu nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká a její rakouský protějšek Walter Geyer. Dojít by mělo i na konzultaci českých a rakouských státních zástupců. Česká policie případ prověřuje pro podezření ze spáchání trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Na možnou korupci při nákupu pandurů upozornil deník Mladá fronta Dnes v polovině února, kdy zveřejnil tajně natočené rozhovory s bývalými manažery rakouské firmy Steyr, která transportéry vyrábí. Oba manažeři hovořili o provizích z obchodu pro politické strany. Řeč byla zejména o bývalém ministrovi obrany a nynějším náměstku ministra financí Martinu Bartákovi (ODS), který smlouvu o nákupu pandurů podepsal. S manažery se setkal i bývalý premiér Stanislav Gross, místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) a bývalý ministr obrany Karel Kühnl. Všichni však už dříve jakoukoliv možnost korupce odmítli. 

O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 kabinet Mirka Topolánka (ODS) od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany Steyru. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. 

S lobbisty pracujícími pro rakouskou firmu Steyr se podle MfD sešel v roce 2006, kdy byl premiérem, i Jiří Paroubek (ČSSD). Paroubek i někdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík (ČSSD) pak připustili, že s Andrejem Surňakem a Jiřím Kryšpínem z agentury Crane Consulting, která pracovala pro Steyr, v té době jednali. Že pracují pro rakouského výrobce transportérů Pandur, prý ale nevěděli.