ČSSD zahájila volební kampaň, náklady zřejmě přesáhnou 50 milionů

Praha - Rozpočet volební kampaně sociální demokracie před podzimními senátními a komunálními volbami zřejmě značně převýší 50 milionů korun, které na ně vyčlenilo pražské vedení strany. Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka dnes novinářům řekl, že od kandidátů očekává, že použijí také vlastní zdroje. Volební manažer ČSSD Jan Hamáček dodal, že vlastní peníze na kampaň vynakládají zejména kandidáti do Senátu. Na propagaci před komunálními volbami vydávají peníze také městské a regionální organizace ČSSD.

ČSSD při podzimních volbách sází podle Sobotky především na výrazné osobnosti. Jmenoval například brněnského primátora Romana Onderku a stínového ministra spravedlnosti Jiřího Dienstbiera mladšího, který je kandidátem ČSSD na pražského primátora.

„Pokud jde o volby do Senátu, naším cílem je využít volby, abychom byli schopni korigovat politiku Nečasovy vlády, a chceme zdůraznit voličům, že pokud zvolí 12 senátorů ČSSD, bude to znamenat, že pravicovou sněmovnu bude moci vyvážit levicovější Senát,“ vysvětloval Sobotka. Šéf nejsilnější opoziční strany již dříve vyhlásil nejméně 12 senátorských křesel z 27 možných za cíl ČSSD. Právě alespoň 12 křesel totiž ČSSD potřebuje, aby získala v Senátu většinu.

Eva Lebedová a Vladimíra Dvořáková v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Tentokrát má být kampaň střídmější

Na voliče se bude snažit ČSSD podle Sobotky zapůsobit novými nápady. „Chceme objet všech 27 senátních volebních obvodů s naší takovou pojízdnou kavárnou, kde u kávy chceme diskutovat s občany o významu letošních senátních voleb,“ uvedl. ČSSD se ale nevzdává ani standardní propagace jako billboardů, plakátů nebo inzerce. Obecně však platí, že bude tato kampaň oproti kampani před letošními květnovými volbami do Poslanecké sněmovny střídmější, dodal.

ČSSD oficiálně zahájila volební kampaň tento čtvrtek v Hodoníně, kde se o senátorské křeslo uchází tamní bývalý odborový předák, nynější poslanec a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Osvědčená jména nasadila ČSSD i jinde, protože chce stůj co stůj získat v Senátu většinu, a tak vyrovnat většinu vládních stran v Poslanecké sněmovně. Škromach v Hodoníně řekl, že bude prosazovat zvýšení minimální mzdy na 10 až 12 tisíc korun měsíčně z nynějších osmi tisíc. Nejde podle něj o to dát lidem sociální dávky, ale solidně placenou práci. Škromacha v Hodoníně podpořili jeho straničtí kolegové včetně úřadujícího šéfa strany Sobotky. Všichni shodně kritizovali úsporné kroky vlády premiéra Petra Nečase (ODS).