Ministerstvo chce zrušit několik výchovných ústavů

Praha – Ministerstvo školství má v úmyslu uzavřít v nejbližší době výchovný ústav Chvalčov, šestnáct dětí se odsud bude muset přestěhovat. Úřad plánuje také uzavření dalších dvou ústavů, v Králíkách a Načeradci, o těch se ale zatím jedná. S informací přišel Český rozhlas (ČRo). Důvodem mají být úspory, budovy jsou totiž nákladné na rekonstrukci. Ministerstvo se obává i toho, že objekty bude obtížné prodat.

Ředitel ústavu v Králíkách Ladislav Klíma pro ČRo:

„Všechny děti, které jsou zde umisťovány, mají za sebou závažnou trestnou činnost, ať již majetkového charakteru, loupeže, užívání návykových látek nebo ublížení na zdraví. Podle mého mínění tyto děti pro náhradní péči opravdu vhodné nejsou.“

Pavla Doležalová z ministerstva školství soudí, že změny dětem prospějí. Mají se totiž z výchovného ústavu dostat do běžného školního kolektivu. „Z úsporných důvodů, ale i z důvodů zkvalitnění péče o děti, jsme se rozhodli děti přesunout do zařízení v Olešnici, které jim umožní lepší podmínky k životu i k výchově. Ústav Chvalčov bude v průběhu čtyř let utlumován a nakonec bude nejpozději do čtyř let uzavřen. Možná se to stihne i dříve,“ cituje rozhlas na svých internetových stránkách Doležalovou. V Olešnici na Moravě je podle jejího vyjádření lepší nabídka učebních oborů. „Je dobře integrována i s dětmi z běžných škol a je přímo v obci, takže spolupráce v rámci komunity je na velmi dobré úrovni. Zařízení v Olešnici je proto do budoucna velmi perspektivní,“ dodala Doležalová.

Pověřený ředitel ústavu v Králíkách Ladislav Klíma ale s rozhodnutím ministerstva nesouhlasí. Stěžuje si na nedostatečné jednání ze strany rezortu, podle něj je ústav plně vytížený. Ministr Josef Dobeš (VV) ale zrušení odůvodňuje i podporou náhradní a pěstounské péče.