Armáda za 80 mil. opancéřovala pandury - přestaly plavat

Praha – Armáda nechala opancéřovat čtyři obrněné transportéry Pandur určené pro nasazení do Afghánistánu. Stroje ale přišly o schopnost plavat, píše MF Dnes. Právě obojživelným nasazením přitom vysvětlovalo ministerstvo obrany, proč jsou stroje výrazně dražší než například ty, které pořídilo Portugalsko. Ministr financí Miroslav Kalousek také obvinil šéfa obrany Alexandra Vondru, že dříve pro pandury lobboval, ten to ale odmítá. A navíc sociální demokracie žádá, aby se případem zabývala sněmovna na mimořádné schůzi.

O schopnosti pandurů plavat mluvil odvolaný náměstek Jaroslav Kopřiva na schůzkách se zástupcem firmy Patria Stanislavem Marešem. Požadavek na nasazení ve vodě podle něj vzešel z generálního štábu armády a omezil tak okruh zájemců o zakázku. „Samozřejmě, že kdyby to nemuselo plavat, tak ta soutěž vypadá úplně jinak. Kdyby se rozhodli pro neplovoucí, byla by větší soutěž a dotáhly by se menší ceny,“ uvedl Kopřiva pro MF Dnes. 

Tendr na transportéry odsouhlasila před sedmi lety vláda vedená ČSSD, pak koaliční kabinet ODS kontrakt vypověděl a zredukoval. V tu dobu už ale bylo jasné, že vojáci potřebují hlavně techniku pro afghánské podmínky, odolnou proti útokům, kde plavání není prioritou. Teď armáda musela ještě navíc zaplatit 80 milionů za opancéřování.

Pandury ztratily schopnost plavat (zdroj: ČT24)

Podle Kalouska Vondra lobboval za pandury, ten to odmítá

Ministr financí Miroslav Kalousek v Lidových novinách obvinil šéfa obrany Alexandra Vondru, že ještě jako ministr Topolánkova kabinetu za pandury lobboval.

Kalousek pro Lidové noviny

„Saša Vondra byl nejaktivnější člen vlády, který nejvíc prosazoval, abychom učinili se Steyrem a General Dynamics dohodu. Nejvíc s námi se všemi hovořil a naléhal na to, abychom to udělali kvůli dobrým vztahům s firmou General Dynamics.“

Za pandury se tehdy přimlouval i někdejší generální tajemník NATO George Robertson, který tehdy pracoval pro výrobce transportérů. Vondra se hájí, že to jen dal na vědomí některým členům vlády. „Moje informace byla, že jsem prostě jen předal dopisy, které George Robertson tehdy posílal, a to je všechno,“ brání se Vondra.

„Armáda České republiky dlouhodobě nakupuje dost nekoncepčním způsobem, neexistuje žádná dlouhodobá koncepce vyzbrojování. Nejde o to, že by se nakupovaly špatné nebo nekvalitní zbraně, ale o to, že se zbraně nakupují bez nějakého dlouhodobého plánu,“ upozorňuje zbrojní odborník Lukáš Visinger.

Nový ministr obrany Alexandr Vondra by tento přístup rád změnil. „Musíme nalézt rovnováhu mezi tím, na co máme, jaké máme ambice a jaké máme poslání z hlediska ústavy,“ prohlásil koncem srpna.

Aféru s předražováním zakázek odstartovaly informace o vyjednávání o nákupu minometů za provizi, které monitorovala Mladá fronta Dnes a na něž doplatil náměstek Kopřiva. Sociální demokracie chce, aby se případem zabývala sněmovna na mimořádné schůzi.