Festivalovou hudbu v Hradci střídají decibely z leteckých motorů

Hradec Králové – Areál letiště v Hradci Králové se po letní sezoně, kdy asfaltovým drahám kralovala hudební vystoupení, vrací k tradičnímu účelu jako dějiště přehlídky letecké techniky. Během Mezinárodního leteckého festivalu CIAF 2010 si mohou návštěvníci přímo v akci prohlédnout téměř stovku strojů. Sedmnáctý ročník přehlídky potrvá oba víkendové dny, vždy od 11:00 do 17:00. Pořadatelé zvou hlavně na elitní akrobatické i vojenské týmy.

Diváci mohou vidět na vlastní oči například francouzský Breitling Team se sedmi stroji L-39 nebo skupinu Royal Jordanian Falcons z Jordánska se čtyřmi letouny Extra 300. Mezi individuálními vystoupeními podle Cabicara stojí za pozornost třeba představení belgického královské letectva se stíhačkou F-16 a slovenských vzdušných sil s letounem MiG-29. „Představí se letouny všech kategorií, od transportních přes turbovrtulové až po proudovou stíhací techniku ze 14 zemí. Mezi nejzajímavější budou určitě patřit vystoupení akrobatických skupin,“ uvedl Aleš Cabicar z pořádající agentury.

Nad Hradcem se během víkendu proletí letadla v barvách 14 zemí i Severoatlantické aliance. V dnešním dopoledním programu česká armáda předvedla simulovanou ukázku nouzového manévru, kdy dva gripeny donutily cizí letadlo přistát na letišti. „Je to jedna ze základních dovedností hotovostního pilota,“ řekl velitel letectva Armády ČR Jiří Verner.

Armáda chce prodloužit pronájem gripenů

Velení armády také informovalo o plánech pro příští roky. Usilují o prodloužení pronájmu gripenů až do roku 2015 a také zopakování ochranné a monitorovací mise NATO v Pobaltí. Tam by se měly v roce 2012 vrátit čtyři hlídkující gripeny s osmi piloty. Armádní letci upozornili, že za pět let skončí pronájem gripenů a že je třeba začít vážně přemýšlet o tom, na čem budou létat v budoucnu. Celkem 21 vyškolených pilotů do letoška nalétalo na 14 gripenech ze základny v Čáslavi deset tisíc hodin, polovinu sjednaného kontraktu.

Tahákem přehlídky jsou dijonští akrobaté z Breitling Jet Team

Téměř tři tisíce vystoupení po celém světě má za sebou sedmička podzvukových letounů československé výroby L-39 Albatros s francouzskými piloty z Dijonu Breitling Jet Team. Sestava na hradecké přehlídce připomene, jak úspěšný to byl letoun konstruktéra Jana Vlčka z Aera Vodochody. „Albatros je nádherný letoun. Je finančně dostupný a náklady na provoz nejsou vysoké,“ uvedl zakladatel a vedoucí skupiny Jaques Bothelin.

  • Letecká přehlídka v Hradci Králové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1920/191909.jpg
  • Letoun Gripen autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1921/192043.jpg
  • Přehlídka letectva v Hradci Králové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1920/191921.jpg