Nevidomý za volantem? Proč ne

Cheb – Po velkém úspěchu v uplynulých třech letech připravilo tyflocentrum v Chebu společně s oblastní pobočkou SONS opět akci Nevidomý za volantem. Zrakově postižení si dnes na chebském letišti mohli vyzkoušet zručnost řidičů a jejich pocity za volantem. Měli jedinečnou příležitost řídit kromě auta také autobus. Akce se zúčastnily desítky nevidomých a slabozrakých.

„Je důležité si představit, že ten člověk vůbec nic nevidí, a snažit se mu popsat, co je před ním a jak se zhruba zachová,“ vysvětlil instruktor Milan Hlaváček, který účastníky při netradiční akci vedl. Některým se na chebském letišti splnil sen – například Slávkovi z Karlových Varů. O zrak přišel v patnácti letech, jaké je sedět za volantem, to si mohl vyzkoušet poprvé až ve čtyřiceti.

Na chebské letiště letos dorazila více než stovka nevidomých a slabozrakých. Ti nejodvážnější mohli usednout i za volant autobusu. „Je to adrenalinový pocit. Nikdy jsem za volantem neseděl a byl jsem zvědavý, co to obnáší. Bylo to prostě super!“ pochvaloval si zážitek další z účastníků Emil Miklós.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

I letošní, čtvrtý ročník se setkává s pozitivními reakcemi. „Ohlasy jsou velmi dobré. Jezdí k nám zrakově postižení z Prahy, Chomutova, Ústí nad Labem, Lovosic nebo Klatov,“ vyjmenovává Pavel Rogaczewski, ředitel karlovarského tyflocentra. To letos oslaví deset let svého vzniku. V kraji se v něm setkává zhruba osmdesát zrakově postižených.