Na českých silnicích se objeví 6 nových značek pro cyklisty

Praha – Vyhláška o silničním provozu začíná naplno počítat s cyklisty jako právoplatnými účastníky dopravního ruchu. Řidiči a cyklisté tak mají jen několik dní na to, aby se naučili nové značky, které mají příznivcům kol zajistit vyšší bezpečnost a pomoci s orientací. Pevné místo v souboru dopravních značek tak dostane konec cyklistické trasy nebo povolený směr jízdy. Začnou platit už od poloviny září.

V České republice jezdí pravidelně na kole přes 2 miliony lidí, kteří využívají přes 1 500 kilometrů stezek. Cyklistika se tak řadí mezi nejoblíbenější sporty u nás, na což zareagovalo i ministerstvo dopravy. Vychází vstříc těm, kteří musí jezdit po silnicích a vydává celkem 6 nových značek. Ty mají jízdu mezi automobily ulehčit. „Je to z důvodu toho, aby cyklisté byli v provozu rovnocenným partnerem chodců i vozidel, aby se odstranily dosavadní bariéry,“ říká Václav Krumphanzl z ministerstva dopravy.

Značky mají obecně zajistit, aby cyklisté a řidiči měli lepší vzájemný přehled. Nejdůležitější značkou je tzv. piktogramový koridor. Jde o jízdní pruh určený jen pro cyklisty, který je znám ze států, kde se jízda na kole těší masové oblibě. „Tento koridor říká cyklistům, jak by měli optimálně projet po místní komunikaci, resp. jak by vlastně měli projet případnou křižovatkou,“ dodává Krumphanzl.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Řidiči si ale musí dát pozor také na značku „povolený směr jízdy cyklistů“. Majitelům kola říká, kudy mohou jet a řidiče opět upozorňuje na to, že se na silnici vedle auta může objevit cyklista. Zbylá značení jsou informacemi už pouze pro cyklisty. Ať už se jedná o upozornění na konec cyklotrasy nebo označení přechodu pro chodce, který je určený i pro kola. V polovině září ministerstvo slibuje již prvních třicet speciálních značek, které mají stát na silnicích.

  • Konec cyklistické trasy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1921/192010.jpg
  • Povolený směr jízdy cyklistů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1921/192011.jpg
  • Vjezd cyklistů v protisměru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1921/192012.jpg