Pospíšil se zlobí, výměna Vesecké je už dohodnuta

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil České televizi potvrdil, že změnu na postu nejvyšší státní zástupkyně plánuje. Shoda podle něj panuje v celé koalici, nicméně proces výměny klíčových osob nechce uspěchat. Podle serveru Novinky.cz chce do dvou týdnů zveřejnit, kdy odvolání Vesecké navrhne. Zároveň uvedl, že o odvolání Vesecké s koaličními partnery již jednal a také potvrdil, že nástupcem Vesecké by měl být český člen v Eurojustu v nizozemském Haagu a zároveň žalobce z Nejvyššího státního zastupitelství Pavel Zeman.

„Garantuji vám, že do čtrnácti dnů bude v té věci jasno. Výměnu na postu nejvyššího státního zástupce plánujeme během podzimu, nejpozději do konce roku musí být učiněna,“ uvedl Pospíšil pro Novinky.cz. Výroky Johna v dnešních Otázkách Pospíšila rozhořčily: „Je potřeba najít nového kvalitního státního zástupce. Nechápu, proč někdo celou věc politizuje a snaží se získat laciné politické body,“ komentoval Johnova slova pro ČT. Ministr financí Miroslav Kalousek České televizi potvrdil, že TOP 09 očekává návrh ministra spravedlnosti: „Jednání s ministrem vidíme jako efektivnější nástroj než ultimáta v televizi,“ dodal v rozhovoru. 

O odvolání Vesecké a o jejím nástupci jednala koalice již tento týden

VV odmítají Veseckou v čele zastupitelství (zdroj: ČT24)

„Ve středu jsem seděl s véčkaři a v pátek s TOP 09, kde jsme o odvolání doktorky Vesecké jednali. Představil jsem jim i jméno případného nástupce, pana Zemana. Nepadla proti němu žádná námitka, ale oni ho vůbec neznají, takže chtějí vědět, co je zač. Tedy poznat jeho názory, plány a koncepci reformy státního zastupitelství, takže o tom povedeme ještě diskusi,“ přiblížil Pospíšil pro Novinky.cz. 

Proto ho rozčílilo, že najednou šéf Věcí veřejných Radek John vyzývá v České televizi k odvolání Vesecké ještě před říjnovými komunálními volbami. „Byl to podle mě podraz, dělat si medializací již domluvené věci politické body,“ poznamenal Pospíšil.

O personálních změnách na Nejvyšším státním zastupitelství (NSZ) mluvil Pospíšil již před svým jmenováním. Po nástupu do funkce deníku Právo řekl, že chce o možném odvolání Vesecké a jejím případném nástupci či nástupkyni ještě vést s Nečasem „seriózní debatu“. Později dodal, že se rozhodne poté, co vláda získá důvěru. Sněmovna ji kabinetu ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) vyslovila 10. srpna. Vesecká dnes v televizi Prima uvedla, že se s ní Pospíšil již sešel, o její budoucnosti prý ale nejednali.

Vesecká je ve funkci od roku 2005. Její předchůdkyně Marie Benešová ji na sklonku roku 2007 označila v souvislosti s kauzou někdejšího šéfa lidovců Jiřího Čunka za členku zákulisní justiční mafie, která se snaží plně ovládnout justici, aby sloužila zájmu vládnoucí garnitury. Vesecká za to Benešovou zažalovala, Krajský soud v Praze však opakovaně rozhodl o tom, že se jí Benešová nemusí omlouvat. Rozsudek zatím není pravomocný.

Pavel Zeman (18. listopadu 1972, Plzeň)

Vystudoval Právnickou a Filozofickou fakultu (obor politologie) na Univerzitě Karlově v Praze. V současné době je českým zástupcem v Eurojustu (instituce Evropské unie pro právní spolupráci se sídlem v nizozemském Haagu) od 1. května 2004; zároveň působí i jako státní zástupce na mezinárodním odboru Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) v Brně. 

Profesní kariéra: po jmenování státním zástupcem působil na Okresním i Krajském státním zastupitelství v Plzni, poté nastoupil na NSZ v Brně do jeho mezinárodním odboru; v roce 2004 se stal vůbec prvním zástupcem ČR u Eurojustu, byl zároveň nejmladším zástupcem v této právní organizaci ze všech členských zemí. 

Jako český člen Eurojustu se podílel například na zatčení a předání Barbory Škrlové, jedné z obviněných v kauze týrání chlapců z Kuřimi. Spolupracoval také při zadržení uprchlého odsouzeného vraha Romana Čabrady ve Francii.