Vnitro bude propouštět - podle Johna policii stačí 40 tisíc lidí

Praha - Česká policie by podle představy ministra vnitra Radka Johna mohla být plně funkční i při počtu 40 tisíc lidí, dosud jsou počty policistů o 10 procent vyšší. Radek John, který byl dnes hostem Otázek Václava Moravce, dále řekl, že ze samotného ministerstva bude muset odejít pětina všech zaměstnanců. A jaká je jeho představa - 500 úředníků z policejního prezidia a velká část ze 4 000 cizineckých policistů má jít přímo do ulic. Toto opatření má pomoci ušetřit požadovaných 8 miliard korun. Nově oznámil i propouštění na samotném ministerstvu: měla by ho opustit pětina úředníků.

Johnův předchůdce v křesle ministra vnitra Martin Pecina (ČSSD) má za to, že policie bude bez osmi miliard, které vláda v rozpočtu policie škrtne, bez peněz. Johnův názor, že policie dokáže pracovat bez problémů při počtu 40 tisíc lidí, policii ochromí. Podle Peciny je dlouhodobý systém nastaven na 47 000 lidí. „Pan ministr říká, že teď se ten počet sníží a peníze půjdou do odměn. No, peníze nepůjdou nikam, peníze nejsou. Jestli se vezme 8 miliard, tak nebudou žádné odměny, na to zapomeňme,“ pochyboval o Johnových plánech bývalý ministr vnitra Martin Pecina.  

Radek John

„Věci, které nejsou ze zákona nutné, nebudeme dělat. To znamená, že zmizí některé agendy a my nebudeme vymýšlet uměle práci pro lidi, kteří najednou nebudou mít co dělat.“

„Zůstanou jenom srdcaři, ti, kteří si to počítají na peníze, tak odejdou.“

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Od začátku roku odešlo do civilu 900 policistů, další odchody se čekají do konce září. Může za to systém výsluh, který zkušené policisty dostatečně nemotivuje, aby zůstali. Jen za srpen odešlo na 400 policistů. John předpokládá i další odchody, odejdou podle něj ti dobře placení. Důvody jsou jednoduché - průměrný plat mají policisté nyní 34 tisíc korun, k tomu mají i výsluhy, nicméně podobně jako jinde se prostředky na mzdy budou i u policie snižovat o deset procent. Odešlé policisty podle Johnovy představy nahradí právě lidé z cizinecké policie.   

Proti snižování mezd budou policisté demonstrovat 21. září spolu s dalšími zaměstnanci státu. John tvrdí, že víc ustoupit nemůže, zdůraznil, že uchránil policii před změnou služebního zákona a usmlouval i část plánovaných škrtů.

Otázky Václava Moravce
Zdroj: ČT24