Přehlídka CIAF: Být blíže k Bohu si nenechal ujít ani arcibiskup Duka

Hradec Králové – Největší tuzemskou přehlídku vojenské techniky CIAF dnes navštívil také pražský arcibiskup Dominik Duka. Po nebi nad hradeckým letištěm se několik minut proletěl v kokpitu jednoho z proudových letounů. Netradiční zážitek pojal primas český s veškerou důležitostí, a tak si před nástupem oblékl leteckou kombinézu i přilbu. Splnil si tak alespoň částečně jeden z dětských snů, neboť přiznal, že kdysi chtěl být pilotem.

Šestašedesátiletý arcibiskup si v kokpitu pozorně vyslechl instruktáž včetně rady, jak postupovat v nouzi, když je náhle třeba se katapultovat. Do oblak vystoupal se vzácným pasažérem vojenský pilot Alois Hackel ze Žatce. Nebál se ani odvážných manévrů, včetně nízkého přeletu nad hlavami přihlížejících ve výšce zhruba 30 metrů.

Alois Hackel, pilot:

„Začali jsme nějakým přetížením 2G, pak jsme zjistili, že tedy 4G jeho eminenci nedělá nic, tak jsme udělali loping.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Legendární letoun Delfín z 69. roku obkroužil s Dukou na palubě několikrát hradecké letiště a po dynamicky probíhajícím desetiminutovém letu bezpečně přistál na ranveji. „Bylo to výborné, až při té jedné obrátce jsem zalapal po dechu. Andělé vidět nejsou, ale určitě mě drželi,“ svěřil se arcibiskup.

Dominik Duka toužil v mládí vykonávat různé profese: námořníka, hajného, ale také pilota. Nakonec se však rozhodl dát na kněžskou dráhu. „Pořád k tomu nebi mám blízko,“ vysvětlil Duka s úsměvem. Na letošní ročník hradecké přehlídky vojenské a akrobatické techniky vedle ministra obrany Alexandra Vondry nebo náčelníka generálního štábu armády Vlastimila Picka.

Diváckým magnetem dvoudenní přehlídky byla vystoupení akrobatických skupin. Potlesk sklidila sedmička francouzských pilotů z týmu Breitling Jet Team, kteří létají na strojích československé výroby L-39 Albatros. Letadla si na stojánkách na zemi i při letových ukázkách během dvou dnů prohlédlo přes 50 tisíc lidí.