U kárného řízení s Kučerou vypovídala i Vesecká

Praha – Kárné řízení s místopředsedou Nejvyššího soudu (NS) Pavlem Kučerou pokračovalo výslechem nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. U Vrchního soudu v Praze zazněly i závěrečné návrhy. Žalobu na něj podala předsedkyně NS Iva Brožová, protože podle ní zasahoval do vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra a expředsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Rozhodnutí v případu má padnout v úterý.

Důvodem kárné žaloby byly tři Kučerovy schůzky s ostravskou žalobkyní Zlatuší Andělovou v únoru a květnu 2007, kterých se účastnil také exministr spravedlnosti Pavel Němec a ve dvou případech Vesecká. Na setkáních se Kučera podle Brožové údajně ptal na informace o policejním vyšetřování Čunka a požadoval po Andělové, aby protáhla přípravné řízení. Na třetí schůzce prý uvedl, že kvůli hrozbě pádu vlády „nezávislost rozhodování musí jít stranou politickým zájmům“.

Nejvyšší státní zástupkyně dnes u soudu potvrdila Kučerovu obhajobu, podle které byla setkání pouze přátelská. „Jednalo se o standardní společenské setkání, předmětem hovoru byly všechny nové události,“ uvedla Vesecká. Čunkova kauza podle ní nebyla nosným tématem jejich setkání v Brně. Větu o podřízenosti justice politickým cílům, kterou měl Kučera pronést na třetím setkání, pak podle svých slov neslyšela. „Kdyby takový výrok padl, pravděpodobně by se rozpoutala diskuse, které bych si všimla,“ dodala Vesecká. Podobně již při minulém jednání soudu mluvil Němec.

Brožová však i ve svém závěrečném návrhu uvedla, že považuje Kučerovy výroky za prokázané. Svědčí o nich výpověď Andělové a jejích nadřízených. Jednání místopředsedy NS pak podle ní mohlo vyvolat pocit tlaku, setkání měla jediný důvod - intervenci u ostravské krajské státní zástupkyně. Kučera podle Brožové projevoval „opakovaný, nepřípustný zájem o kauzu, která nebyla v jeho kompetenci“.

Předsedkyně Nejvyššího soudu ČR Iva Brožová
Zdroj: ČT Brno