Do konce srpna nepřežilo na silnicích 466 lidí

Praha - Dopravní policisté zaznamenali nejnižší počet obětí dopravních nehod za posledních 21 let. Za prvních osm měsíců letošního roku na českých silnicích zahynulo 466 lidí. Nejtragičtější byl začátek prázdnin. Statistiky zveřejnilo policejní prezidium. Řidiči bourali hlavně kvůli nesprávnému způsobu jízdy. S výjimkou loňska a roku 2006, kdy na silnicích zahynulo 152 lidí, neklesl v historii ČR počet prázdninových tragických nehod pod 200. Letošní prázdniny nepřežilo celkem na silnicích 170 lidí.

V červenci a srpnu podle Josefa Tesaříka z policejního prezidia zemřelo 54 řidičů osobních aut, 34 motocyklistů, 27 cyklistů a 23 spolujezdců v autech a 15 chodců. Hlavní příčinou dopravních nehod byl podle něho nesprávný způsob jízdy. Jde například o vjetí do protisměru. Takových případů evidují přes prázdniny policisté hned třicet.

Podle některých expertů za to může i měnící se mentalita řidičů. „To souvisí s určitým agresivnějším pojetím jízdy některé skupiny řidičů,“ uvedl Tesařík.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Nejvíce mrtvých při kolizích evidovali policisté na počátku prázdnin. Na počtu tragických nehod se zřejmě velkou měrou podepsalo horké počasí, které v červenci panovalo. Podle odborníků je řidič ve vedru unavený, špatně se soustředí a pomaleji reaguje. Příští rok před prázdninami chtějí policisté na chování řidičů v extrémních klimatických podmínkách upozornit televizními spoty.

Mezi další příčiny prázdninových nehod patří také nedání přednosti, nesprávné předjíždění nebo nepřiměřená rychlost. Tragické havárie eviduje policie na 150 místech ČR, nejvíce umírali lidé při kolizích na Vysočině či v Jihomoravském kraji v okolí Blanska. Nejvíce obětí nehod bylo ve věku od 25 do 34 let, a to 47. Za prázdniny letos spočítali policisté o dvacet tisíc přestupků více než loni a na pokutách vybrali 87 milionů korun.

Ve srovnání s předchozími lety eviduje letos policie vyšší počty obětí kolizí pouze v březnu a červenci. Zbývající měsíce byly nejméně tragické za posledních 21 let. Pod vlivem alkoholu způsobili řidiči od počátku roku do konce srpna 3 281 nehod, při kterých zemřelo 39 lidí.

Přestože na českých silnicích letos zatím zemřelo 466 lidí, což je nejlepší výsledek za posledních 21 let, o úrovni řidičských znalostí číslo zřejmě nevypovídá. Alarmující výsledky ukázala třeba soutěž Autoškola národa. Diváci České televize si v ní mohli ověřit své motoristické znalosti a po vyhodnocení výsledků vyšlo najevo, že tři čtvrtiny z nich by přišly o řidičák.

Za prvních osm měsíců letos zemřelo na silnicích 466 lidí
Zdroj: Policie ČR/ČTK