Sbírky proti rakovině jdou hlavně na osvětu a prevenci

Praha - Nejvíc peněz z květnové sbírky proti rakovině jde podle předsedkyně sdružení Liga proti rakovině Praha Michaely Fridrichové na osvětu a preventivní akce. Letos se díky akci Český den proti rakovině vybralo podobně jako loni přes 14,5 milionu korun. Čistý výtěžek je 8,5 milionu. Na program nádorové prevence se rozdělí zhruba 4,4 milionu, na podporu kvality života pacientů s nádorem 3,2 milionu a na přístrojové dovybavení onkologických center 1,2 milionu. Část zaplatí liga ze svých prostředků. Šest milionů korun ročně spolknou provozní náklady. Do 30.9.2010 mohou lidé stále posílat i dárcovské SMS ve tvaru DMS KVET na číslo 87777. Do konce roku je k dispozici i sbírkový účet: 65 000 65/0300.

K významným projektům sdružení patří putovní výstava o nádorové prevenci, vydávání brožur (asi 90 tisíc ročně) a preventivních letáků. Jen během Českého dne proti rakovině se jich rozdalo 800 tisíc. Nejvíc peněz určených na přístroje, 700 tisíc korun, získá onkologické centrum Krajské nemocnice Pardubice. Čtvrt milionu korun jde na dovybavení radiační onkologie Fakultní nemocnice Bulovka. Hospicům bylo přiděleno 200 tisíc korun. Na individuální výzkumné projekty a další poslouží 300 tisíc.

Liga financuje také informační nádorovou linku (+420 224 920 935), preventivní dny proti kouření, proti rakovině děložního čípku a další. Hlavním námětem akcí příštího roku je aktivní prevence, tedy co může pacient pro sebe udělat sám. Týká se to očkování proti rakovině čípku, vyšetření na mamografu a dalšího.

Reportáž Barbory Halbgebauerové (zdroj: ČT24)

Díky dárcům získala liga za 20 let už přes 200 milionů korun

V úterý začíná v Opavě třetí ročník putovní výstavy Každý svého zdraví strůjcem, která má „oddémonizovat rakovinu“ a informovat veřejnost hlavně o možnostech prevence. Součástí výstavy je pojízdná vyšetřovna, lidé si mohou zdarma nechat vyšetřit tlak, zjistit množství tuku, cholesterolu, stanovit BMI či prohlédnout pigmentová znaménka. Výstava po Opavě zavítá do dalších sedmi českých měst.

Léčitelnost zhoubných nádorů se od roku 1990 zvýšila na dvojnásobek. Bez ohledu na druh nádoru má v průměru nyní šanci na vyléčení každý druhý nemocný.

Rakovina prsu
Zdroj: ČT24/Wikipedia
Vydáno pod