Dominikáni z Jilské ulice nechávají nahlédnout do svého života

Praha - Neobvyklá výstava v klášteře v Jilské ulici na pražském Starém městě ode dneška přibližuje čtyři století života tamního řeholního řádu Dominikánů. Návštěvníci nevidí pouze historické exponáty, ale můžou nahlédnout i do života dominikánských mnichů, kteří v klášteře žijí. Část ze svého zákulisí nyní Dominikáni zpřístupnili pod heslem „Všem na očích a přesto skrytí.“

„My jsme se pokusili představit normálního Pražana, který běhá okolo a říká si já vlastně nevím, co za těmi zdmi je. Pro nás je zásadní, aby si uvědomil, že je to něco, co žije dosud,“ uvedla kurátorka výstavy Sylvie Novotná. Klášter bratří kazatelů, jak si Dominikáni říkají, nabízí moderně pojatou výstavu o historii kláštera i o těch, kdo v něm působili. Nevšední je ale hlavně donedávna veřejnosti nepřístupné místo.

Autoři výstavy chtějí život řeholníků také přiblížit dětským návštěvníkům. Při organizaci tudíž vyšli vstříc také rodinám nebo školním kolektivům. „Na jednotlivých zastaveních navštíví různé prostory tohoto kláštera tím způsobem, že si ten plánek vloží pod pracovní desku a v okénku, které se jim tady objeví, do něj si dají razítko, a objeví se jim jeden z představovaných prostorů tady v klášteře,“ představila autorka dětského programu Martina Svobodová.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Doposud utajený život Dominikánů v Jilské ulici je pro návštěvníky k vidění každý den mezi 9:00 a 18:00 hodinou. Trvání výstavy zatím není časově ohraničené. Samotní Dominikáni říkají, že by rádi přístup do kláštera nechali částečně otevřený napořád.