Reportéři ČT: Ukradli vám auto? Najděte si zloděje i auto sami.

Plzeň - Česká republika, velmoc v krádežích aut, trhla opět další rekord v kuriozitách. Pocítila to rodina Kaňkových, která už přišla o tři auta, navíc si je musela kvůli neschopnosti či nezájmu policie vypátrat sama. Policie ještě nevyřešila předchozí kauzu a už se jim ztratilo další auto. Stejně jako v předchozích případech se na jeho stopu dostali díky vlastnímu pátrání, ale usvědčit pachatele musí policie. Zatím se jí to ale příliš nedaří.

Vloni Česká televize odvysílala reportáž o autě, které si pro svoje podnikání koupili manželé Kaňkovi a zjistili, že se nejspíš jedná o kradený vůz. Volkswagen Multivan měl přeražený VIN kód. Číslo bylo okopírováno z vozu, který nejezdí po českých silnicích, ale až v Polsku, zřejmě kvůli obtížnějšímu odhalení. Že se jedná o tzv. dvojče, neodhalila ani STK, ani úřad, který auto s falešnými doklady a falešnou plnou mocí registroval. Původ auta nicméně neodhalila ani policie. Auto bylo sice dovezené z Německa, ale kdo ho dovezl a kdo zfalšoval ochranné znaky, policie nezjistila. Multivan dodnes stojí na policejním parkovišti a Kaňkovým nejspíš vrácen nikdy nebude. Navíc Kaňkovi nejsou ani poškození, protože jako poškozená byla určena německá pojišťovna, která za toto auto musela vyplatit pojistku německému majiteli, kterému ho někdo ukradl.

Tatra i Avie: jezdí v nich už dávno někdo jiný

Případ kradených aut po roce (zdroj: ČT24)

Toto nebyl ale první případ krádeže auta, který se Kaňkovým přihodil. V roce 2003 jim někdo odcizil Tatru, tu po čtyřech letech objevili na internetu, kontaktovali policii, ale poté auto z internetu bohužel zmizelo. Dodnes se Kaňkovi nedozvěděli, proč policie jejich Tatru nezajistila, když už ji za ni objevili. Navíc letos v červnu jim ze dvora jejich domu zmizelo další auto -kontejnerová Avie. Kaňkovi nahlásili krádež na policii, ale neuplynul ani měsíc a Avii shodou náhod našli jako obvykle sami, na dvoře sousedů. I když bylo auto přetřené jinou barvou, rodina svou Avii poznala podle vylepšení, které si nechala zakázkově dodělat. Kaňkovi i tentokrát zavolali policii a vyžádali si technickou prohlídku na místě. Technik, který auto prohlédl, na místě zjistil, že je přebroušený VIN, tedy že má už jinou identitu. Současný majitel Petr Pejpa ale trvá na tom, že ji koupil před dvěma lety, v dokladech však jsou značné nesrovnalosti.

STK: Multivan a Transportér - auto jako auto

Úředník obecního úřadu z případu Multivan se vymlouvá, že se spletl. V dokladech byly ale do očí bijící nesrovnalosti: podpisy údajné majitelky na kupní smlouvě a na plné moci se viditelně lišily, neseděl počet ujetých kilometrů a STK poslala podklady na Transportér, i když šlo o Multivan. Úředník tento rozpor velkoryse přehlédl, zaregistroval správně Multivan a víc to neřešil. Jeho nadřízený z odboru dopravy a policejní vyšetřovatel z Plzně mlčí. V případě je zatím obžalovaný Jiří Krepindl, který si v té době přihlašováním aut přivydělával a doklady k Multivanu na úřad přinesl. Podle policie měl zfalšovat podpisy údajné majitelky. Policie označuje za odpovědnou osobu i nýřanského úředníka Martínka, který auto přihlásil, a který byl zodpovědný za to, že v rámci dostupných možností a podkladů, které mu byly předloženy, je schopen podklady posoudit. Svoji odpovědnost má také stanice technické kontroly, která dává podklady pro následné správní rozhodování.

Kaňkovi za auto, které fyzicky nemají, musí i nadále splácet úvěr na skoro 800 000 korun. S autem nemohou podnikat a než se nějaké odpovědnosti dovolají, budou mít auto možná už splacené.

  • Pan Kaňka, majitel ukradených aut autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1925/192495.jpg
  • Dvůr, ze kterého zmizela Avie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1925/192494.jpg