Reportér Kroupa: Naší prací je informovat, nikoliv posuzovat vinu

Praha – Jako novinář stál za zveřejněním skandálních případů, které přesvědčily českou společnost o prorůstání podsvětí a korupce do vysokých pater veřejné sféry. Reportáže o Berdychově gangu, aktivitách Zdeňka Doležela nebo obřích zakázkách na transportéry Pandur způsobí ve tvářích většiny lidí neskrývané rozčarování, přesto se investigativní reportér Janek Kroupa nepasuje do role morálního soudce, který určuje osud zkompromitovaných osob. „Má práce je na věci upozornit a zveřejnit vše, co o případech dokážu zjistit, pokračování už je na někom jiném,“ tvrdí novinář pověstný svou extrémní zvědavostí, při které pud sebezáchovy často ustupuje od ústraní.

Novinář Janek Kroupa v současnosti působí v investigativním týmu Mladé Fronty Dnes, kde upozornil mimo jiné na nedávný případ tajné zakázky minometných hlavic. Zkušenosti však získával po boku průkopníka investigativní žurnalistiky Josefa Klímy v pořadu Na vlastní oči. Je také držitelem několika novinářských cen, hlavní motivací je mu však vlastní zvědavost a touha po nalézání příběhů. „Jde o zápletku. V průběhu pátrání nikdy nevíte, co se stane posléze, je to detektivka. To mě na práci baví,“ řekl Kroupa v pořadu Hyde Park ČT24.

Základním pravidlem pro nalézání závažných kauz a jejich zveřejnění je podle Kroupy vlastnit důkaz. Osvědčená poučka o nejméně dvou na sobě nezávislých zdrojích je v této souvislosti nepoužitelná. Proto se pátrání po kompromitujících materiálech neobejde bez skrytých magnetofonů či kamer spolu s falešnou identitou. Do rukou se mu tak dostává nezpochybnitelný trumf a s pořízenou nahrávkou v ruce novinář bitvu s odhalenou protistranou těžko prohraje. „A to i v momentě, kdy je druhá strana mnohem mocnější a vlivnější, což je ve většině případů,“ dodává šestatřicetiletý reportér.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Při své práci se Kroupa nevyhne nebezpečnému kontaktu se zástupci kriminálních skupin. „Samozřejmě, že některé informace o podsvětí se nedozvíte jinde než v podsvětí,“ dodává. Policejní ochranu své osoby však zásadně odmítá s tím, že v pozici chráněného svědka by své bezpečnosti sám ublížil. Historky o neohroženosti mladého reportéra kolovaly o Kroupovi již z dob působení v televizní žurnalistice. Jeho pořad však zastihl osud podobný mnoha investigativním projektům, které z televizní obrazovky v ČR i v zahraničí postupně mizí. „Investigativní novinařina je drahá, protože má nejistý konec. Nemáte jistotu, zda se reportérovi podaří něco dokázat, nebo ne. Jestli se i několikaměsíční úsilí nakonec neukáže jako zbytečné,“ zdůvodňuje Kroupa.

Během svého působení v médiích měl odvážný reportér podle svých slov vždy štěstí na své vedení. I proto se mu možný nátlak vlivných osob z politiky či byznysu kvůli přístupu k citlivým informacím vyhýbá. „Politický tlak na svou osobu necítím. To vše je mířeno na nadřízené. Lidé se vás ovšem ptají a vy musíte neustále něco vysvětlovat. Silnější to bylo samozřejmě v televizi,“ odpovídá. Redakce mu navíc vždy v případě potřeby pomohly dočasným ukrýváním.

Za roky strávené navazováním kontaktů s podsvětím si Kroupa pečlivě hlídá, zda například o jeho schůzkách ví opravdu pouze nezbytné množství lidí. Odhalování kriminálních kauz totiž s postupem času zákonitě přináší i stinné stránky. „Kauza, která pro mě byla opravdu nebezpečná? V případě Berdychova gangu bude část vězněných osob vycházet na svobodu, a z toho, upřímně řečeno, nemám moc radost. Občas mi totiž napíšou, že nezapomněli.“

Berdychův gang:

Největší případ organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky – tak se mluví o gangu kolem Davida Berdycha, který má na svědomí vraždu, loupeže, únosy a vydírání podnikatelů. To vše za spolupráce elitních detektivů s podsvětím – Janek Kroupa se skupině dostal na stopu, když pracoval na případech podivných sebevražd na Karlovarsku nebo ukradených kamionů. Nakonec natočil i zpověď samotného Davida Berdycha.

Pět na stole v českých:

Štábu Janka Kroupy se podařilo natočit schůzku poradce expremiérů Grosse a Paroubka Zdeňka Doležela s lobbistou Jackem Spyrou. Doležel po něm chtěl pět na stole v českých za to, že při privatizaci Unipetrolu vrátí do hry společnost SETUZA. Podle obžaloby si řekl o úplatek pět milionů – podle Doležela šlo jen o kódovanou řeč. Případ stále řeší soudy.

Morava vs. Tlustý:

Kam až mohou novináři zajít – debata, kterou rozpoutal případ exposlance ODS Jana Moravy. Ten se před skrytou kamerou Janka Kroupy snažil získat kompromitující materiály na Olgu Zubovou ze Strany zelených a svého kolegu Vlastimila Tlustého. Kroupa argumentoval tím, že materiál natočil a pustil na obrazovku ve veřejném zájmu, podle některých mediálních odborníků ale šlo o provokaci za hranou novinářské etiky.

Budišov:

Jméno Zdeňka Doležela přitáhlo Janka Kroupu k další kauze. Společně se starostou Péťou a úředníkem ministerstva zemědělství Řehulkou se měli snažit zneužít evropské dotace na opravu zámku v Budišově. Když na případ upozornil architekt Marek Řičář, nasadil Kroupa do skupiny svého člověka a zalarmoval policii. U soudu nakonec skončili Doležel s Řehulkou za to, že měli vyhrožovat Řičářovi smrtí – soudce je ale zprostil obžaloby. Obhájci mimo jiné argumentovali tím, že případ byl díky sledování médii zmanipulovaný.

Pandury:

Janek Kroupa získal v převlečení za podnikatele rozhovory se dvěma bývalými manažery rakouského Steyeru, který obrněnce Pandur vyrábí. Oba hovořili o provizích z obchodu pro politické strany. Česko nakonec nakoupilo 107 pandurů, v průměru za 134 milionů za kus. Například Portugalci ale ve stejné době zaplatili 40 milionů za vůz. Případ už prošetřuje speciální policejní tým, spolupracovat na něm budou i české a rakouské státní zastupitelství.

Vydáno pod