Novým ombudsmanem je Varvařovský, zvolen až ve 2. kole

Praha - Poslanci zvolili novým ombudsmanem někdejšího ústavního soudce Pavla Varvařovského. Přes podporu koaličních poslanců, kteří ve sněmovně disponují pohodlnou většinou, obdržel dostatek hlasů až ve druhém kole tajných voleb, kam postoupil spolu s prezidentovým kandidátem Johnem Bokem. Varvařovský se funkce veřejného ochránce práv ujme složením slibu do rukou předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové, zákon mu k tomuto kroku ukládá desetidenní lhůtu.

Varvařovský ve druhém kole získal 98 hlasů ze 181 možných, jeho protikandidát John Bok pak 22 hlasů. Oznámil to předseda sněmovní volební komise Jan Vidím (ODS) s tím, že také ve druhém kole část členů dolní komory své hlasovací lístky neodevzdala. Varvařovský slíbil, že funkci bude vykonávat tak, jako pracoval u Ústavního soudu a po vzoru konzulů z antického Říma udělá vše, co bude moci.

Favorizovaný kandidát na ombudsmana a bývalý ústavní soudce Pavel Varvařovský se ve svém kandidátském projevu ve sněmovně vyslovil proti přebujelosti zákonů, jejich dogmatickému výkladu a také proti těm, kteří si neplní své závazky a nerespektují právo jiných.

Pavel Varvařovský k poslancům po svém zvolení:

„Tak vám teda pěkně děkuju… Jsem si vědom, že ztrácím svojí svobodu, svojí nezávislost, že mě čeká hodně práce… Veřejný ochránce práv má být více vidět a více slyšet. Má říkat, co si myslí, a má být tím, kdo lidem poskytuje, když ne šanci na úspěch, tak pocit, že budou vyslechnuti.“

„Právo má být stručné, právo nemají být rozkazy vládce, dané momentální nahodilou potřebou. Mají to být pravidla chování lidí, neboť právo k tomu je dáno, aby silnější nemohl všechno,“ řekl Varvařovský. Postavil se proti tomu, aby Parlament na každou nefunkčnost reagoval přijímáním nových, podrobnějších a popisnějších zákonů. Odmítl také jejich dogmatický výklad. „Přirozená slušnost a spravedlnost má mít přednost před strohostí práva,“ poznamenal. 

Nový ombudsman považuje pravomoci spojené s touto funkcí za dostatečné: „Tak jak je to u nás, to je zcela standardní evropský model. Zcela úmyslně se ombudsmanovi nedávají kompetence mocenské. Má přesvědčovat, má lidi vyslechnout,“ řekl Varvařovský v Událostech, komentářích.

Pavel Varvařovský (64)

vystudoval Právnickou fakultu UK v Praze. V letech 1969 až 1984 pracoval jako právník v několika státních podnicích. V období 1985–1990 působil jako odborný asistent v Institutu pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně. V roce 1991 byl poradcem zmocněnce vlády pro otázky uprchlíků. V září 1992 byl jmenován soudcem Nejvyššího soudu. 29. března 1994 ho prezident Václav Havel jmenoval soudcem Ústavního soudu. V této funkci setrval po celé desetileté funkční období. Je autorem několika učebních textů pro další vzdělávání zdravotnických pracovníků, externě přednáší právní problematiku na VUT v Brně, je členem vědecké rady Západočeské univerzity v Plzni.

Po odchodu do penze v roce 2004 napadl ústavní stížností systém vypočítávání důchodů. Nechtěl se totiž spokojit s penzí, která nedosahovala ani deseti tisíc korun. Stížnost ale byla odmítnuta s tím, že Varvařovský měl nejprve jít k obecnému soudu, neboť si stěžoval na to, jak je napsaný zákon. ÚS nakonec v podobné záležitosti rozhodl letos v dubnu, kdy uznal stížnost jednoho z ostravských soudců.

Pavel Varvařovský
Zdroj: ČT24