Praha 1 prodává desítky luxusních bytů, dražby prý nebudou otevřené

Praha – Praha 1 chystá prodej 43 lukrativních obecních bytů - jde o rezidence u Staroměstského náměstí nebo v Pařížské ulici, kde jsou tržní ceny kolem desítek milionů korun, uvedl to deník E15. Privatizace by se měla uskutečnit do konce prosince formou elektronické aukce. Ze strany opozice ovšem zaznívá kritika, že radnice rozhoduje o pravidlech privatizace těsně před koncem volebního období. Dražba prý navíc nebude otevřená.

Na prodej bude například 200metrové sídlo na Národní třídě, rezidence na Petrském náměstí či stometrový byt v Dlouhé ulici. Rada Prahy 1, kterou ovládá ODS, do konce října vybere, kdo se aukce zúčastní. „Prodeji mají podle rozhodnutí rady předcházet pohovory se zájemci o tyto byty,“ řekla zastupitelka za Věci veřejné (VV) Jana Pařízková. Jednání radnice je podle ní podivné i proto, že v Praze 1 se v posledních letech byty skoro neprodávaly, letos nešel do prodeje zatím žádný a loni jen několik jednotek.   

„Jde o dávno připravenou věc, bylo to schváleno usnesením zastupitelstva loni 17. listopadu,“ uvedl místostarosta a předseda bytového fondu Michal Valenta (ODS). Dodal, že Praha 1 chce získat peníze na rekonstrukce bytového fondu.   

Další zastupitelka a poslankyně za VV Karolína Peake řekla, že bytová politika Prahy 1 je neprůhledná i pro členy zastupitelstva. Pro opoziční zastupitele je prý obtížné zjistit i pouhý stav tamějšího bytového fondu.