Náborář prý lákal nováčky: Za vstup do ČSSD gram marihuany

Litoměřice – Sociální demokraté musí řešit další skandál s náborem nových členů na Litoměřicku. Policie totiž prověřuje informace, že za vstup do ČSSD nabízel předák nováčkům gram marihuany. Případ nahlásili sami členové strany, kteří nábor nových členů nahráli a nafotili. Informaci přinesl dnes server Aktuálně.cz. Ten má prý k dispozici jak nahrávku, na které je zachycen průběh schůzky, tak i fotografie a výpověď jednoho ze svědků.

„Začátkem července 2010 jsme prováděli nábor nových mladých členů a dozvěděli jsme se od některých, že jistý člen místní organizace ČSSD v Litoměřicích nabízí za členství drogy, konkrétně gram marihuany,“ uvedl jeden ze sociálních demokratů v policejní výpovědi. „Začali jsme zjišťovat, komu to nabízel.“ V rozhovoru zachyceném na zvukovém záznamu, který muži z jednání se skupinou mladých lidí pořídili, skutečně nabídka padla. Muž místo peněz sliboval deset gramů marihuany za deset nově příchozích členů ČSSD. 

Jeden ze straníků také ve výpovědi vysvětloval, proč vůbec nahrávka vznikla. Šlo prý o reakce na praktiky v litoměřické organizaci ČSSD. Ta totiž nemá problémy s nábory straníků poprvé. Několik uchazečů o členství v uplynulých letech přiznalo, že jim za vstup do strany byla nabídnuta účast na rautu nebo projížďka limuzínou.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Představitelé sociální demokracie ale jedním dechem dodávají, že za nejnovější aférou může stát i někdo, kdo chce stranu poškodit před podzimními volbami. Lákání nových členů na gram marihuany totiž trochu postráda smysl. Členové, kteří do strany vstoupili po 31. březnu, už stejně nemohou hlasovat o delegátech pro okresní a krajské konference.  

Sobotka: ČSSD s podobnými praktikami zásadně nesouhlasí

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka zatím považuje celou záležitost jen za neověřené spekulace, které by měla policie co nejdříve prověřit. ČSSD prý ale s takovými praktikami zásadně nesouhlasí. „Jsou v rozporu s naším dlouhodobě prosazovaným programem, který proti návykovým látkám ve společnosti tvrdě bojuje,“ uvedl Sobotka.   

Pochybné přijímání členů na Ústecku už prý ČSSD dlouhodobě řeší. Nyní dochází k přeregistraci všech členů okresní organizace ČSSD Litoměřice, dodal šéf nejsilnější opoziční strany. Divokým náborům mohou podle kritiků současného stavu zabránit jen změny stranických stanov. Pokud by je delegáti jarního sjezdu ČSSD přijali, už by o počtu delegátů na konferencích nerozhodoval počet členů jednotlivých organizací.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČT24