Za pokus upálení tří lidí padl trest 15 let vězení

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes poslal na 15 let do vězení sedmadvacetiletého Josefa Seidla. Letos v březnu se ve Svitavách v rodinném domě pokusil upálit svého příbuzného a jeho dva známé. Seidl před soudem k případu nevypovídal, na policii založení požáru přiznal, nechtěl však nikoho údajně zabít. Rozsudek dosud není pravomocný, státní zástupkyně Lenka Faltusová i obžalovaný si ponechali lhůtu na podání odvolání.

„Obžalovaný čekal až poškození usnou, potom schody zapálil. Dobře si rozmyslel, co udělá a že poškození nemají možnost se z pokoje v patře dostat,“ řekl při vynesení rozsudku předseda senátu Luboš Sovák. Podle soudu se jednomu z poškozených podařilo z pokoje vylézt a přivolat pomoc pouze náhodou.

Podle spisu Seidl po hádce s příbuzným umístil na dřevěné schody do patra, kde trojice mužů spala, staré hadry a polil je hořlavinou. Na oheň poté přikládal podle spisu další oblečení a části nábytku. Vstupní dveře do domu navíc zvenčí zapřel lopatou, aby nikdo z domu nemohl odejít.

Obžalovaný prý zapálil schody demonstrativně

Jeden z mužů se však probudil a podařilo se mu utéct oknem a přivolat hasiče, kteří z domu vyvedli zbývající dva muže. Plameny způsobily škodu zhruba 75 000 korun. Seidl na policii uvedl, že schody zapálil demonstrativně po hádce se známým kvůli jídlu, tvrdil také, že se snažil muže před ohněm varovat hvízdáním.

Obhájce obžalovaného dnes ve svém závěrečném návrhu požadoval uložení trestu v rozpětí osm až 15 let za trestný čin obecné ohrožení. Podle soudu však nebyl ke změně právní kvalifikace důvod. Obžalovaný ve své závěrečné emotivní řeči označil své jednání za pošetilé a nesmyslné. „Nacházel jsem se v dlouhé depresi pramenící z mé zoufalé situace,“ řekl Seidl, který přiznal, že v té době užíval drogy. „Dnes vím, že jsem vzniklé situace řešil špatně a nestandardními postupy. Zapálením schodů jsem nikomu nechtěl ublížit, jen bratrovi dokázat svou nevinu ve věci krádeže paštiky a sýra, za které mě podezíral,“ řekl.