Herman jmenoval svého zástupce a vypsal soutěž na šéfa archivu

Praha - Nový ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman jmenoval v pondělí svým prvním náměstkem podle očekávání Jana Kalouse, který dosud šéfoval odboru výzkumu totalitních režimů. Dosavadní personální změny mají podle Hermana přispět ke stabilizaci ústavu. Oznámil také, že vyhlásil nové výběrové řízení na šéfa Archivu bezpečnostních složek. Zájemci o funkci ředitele archivu se mají hlásit do 15. října, s nástupem nového šéfa do funkce se počítá od 1. ledna příštího roku.

Vedení ústavu se Herman ujal v polovině srpna. Po svém nástupu do čela ÚSTR povolal zpět dva lidi z éry prvního ředitele Pavla Žáčka. Do svého sekretariátu přijal Patrika Košického, jehož počátkem dubna sesadil bývalý ředitel ústavu Jiří Pernes z funkce šéfa kanceláře ředitele. Vrátil se také Pernesem odvolaný ekonomický náměstek René Schreier.

Po vstupu do úřadu Herman zrušil vypsané výběrové řízení na ředitele archivu, který je správním úřadem řízeným ÚSTR a v odborné činnosti na úseku archivnictví a spisové služby ministerstvem vnitra. Zrušením soutěže chtěl prý předejít případné účelovosti soutěže. Za krok sklidil kritiku části rady ÚSTR. Řízení bylo vyhlášeno v době, kdy ÚSTR vedl prozatímní ředitel Zdeněk Hazdra. Ten odvolal šéfa archivu Ladislava Bukovszkého kvůli nespokojenosti s jeho prací.

Rozhovor s Hermanem ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Požadavky na šéfa archivu:

VŠ vzdělání v archivnictví nebo historii, bezúhonnost, odborné znalosti, angličtina, praxe ve vedoucí funkci a komunikativní dovednosti. Ředitele bude vybírat sedmičlenná komise, která má zajistit transparentnost.

Herman: Chci poslouchat všechny názory

„Já jsem člověkem dialogu, vnímám různé názory, ale na druhou stranu musím jít cestou, kterou vyhodnocují v rámci svých kompetencí jako nejméně špatnou. Takže rozhodně názory jiné mají ke mně dveře otevřené, ti lidé to vědí. Kdo chce spolupracovat, tak rozhodně může. Vnímám tu kritiku,“ vzkázal Herman kritikům mimo jiné z řad lidí pracujících v ústavu. „Na druhou stranu nemohu se rozhodovat jenom podle nálad zaměstnanců. Musím zohlednit odbornou stránku věci,“ řekl. Dodal též, že zklidnit rozbouřené vody v ústavu nejde ihned.

Herman je také přesvědčen, že ústav, jehož prvním šéfem byl Pavel Žáček, byl založen a nastaven „velmi dobře“. I proto jmenoval Žáčka svým poradcem. Dnes Žáček novinářům řekl, že se chce podílet na dobré práci ústavu a že svoji novou roli bere jako „druhou šanci“. Žáček byl v minulosti za své působení v čele instituce také opakovaně kritizován.

Ústav pro studium totalitních režimů
Zdroj: ČT24
Vydáno pod