Starejte se o svou kůži, získaná alergie je obvykle doživotní

Praha - Česká akademie dermatovenerologie spustila informační kampaň s názvem „S dermatology pod kůži“. Veřejnosti chce podrobněji představit kožní onemocnění ekzém a lupenku. Její součástí je i vzdělávací program pro rodiče a učitele či brožura o ekzémech a lupence, která bude od října dostupná na stránkách dermanet.cz. Mezi lidmi kožních onemocnění stále přibývá. Řada lidí má kůži přecitlivělou po kontaktu s kovy či chemikáliemi. Alergii mohou vyvolat i součásti parfémů, některých zevních léků či kosmetických přípravků.

Takzvaný kontaktní alergický ekzém může mít v ČR až čtvrt milionu lidí. Podle předsedkyně České akademie dermatovenerologie (ČADV) Jany Hercogové může část pacientů tento ekzém získat stykem s látkami v pracovním prostředí. Kontaktní alergický ekzém dokonce může za čtvrtinu až polovinu chorob z povolání. Vzniká po kontaktu kůže s látkou, na níž je člověk přecitlivělý. Dráždivou látkou čili alergenem může být kov nebo chemikálie. „Nejčastějšími alergeny jsou kovy, konkrétně chrom a nikl,“ uvedla Hercogová.

Při extrémní alergii na kovy nelze jíst ani kovovým příborem

Kožních alergií přibývá, stejně tak přibývá alergenů v prostředí. Souvisí to i s módou a trendy zkrášlování kůže, jako je tetování, piercing nebo malování na kůži. Alergie se projevují zarudnutím, svěděním, puchýřky nebo pupínky. Kožní lékař může diagnózu upřesnit testováním, kdy jednotlivé alergeny nalepí na kůži na dobu nejméně 72 hodin.

Řadě alergenů se nelze úplně vyhnout. Pokud je pacient alergický na konzervační látku, musí pečlivě číst obaly léků a kosmetiky. Při extrémní alergii na kovy nemůže jíst ani kovovým příborem. Řada alergií se navíc sdružuje, některé alergeny zkříženě reagují s jinými chemikáliemi nebo s potravinami. Bohužel jednou získaná alergie, pokud je to silný alergen, je obvykle doživotní.

Mezi nejčastější chronická kožní onemocnění patří atopický ekzém

Jana Hercogová

„Jsou to choroby, které velmi zásadně ovlivňují kvalitu života našich nemocných, proto je důležité, aby naši pacienti a spoluobčané věděli, jakým způsobem se starat o kůži, aby dopad těchto nemocí byl co nejmenší.“

Kožní alergie nemusí vznikat jen po přímém styku kůže s dráždivou látkou. Ekzém, neinfekční kožní onemocnění, může být akutní nebo chronický. Vyvolat ho lze i zevně třeba některými potravinami či léky. Mezi nejčastější chronická kožní onemocnění patří atopický ekzém. Projevuje se hlavně svěděním, suchou kůží, bledostí či naopak zarudnutím obličeje, olupováním kůže a někdy i puchýřky. Postihuje 15 až 20 procent populace a jeho četnost stoupá.

Tetování
Zdroj: ČT24
Vydáno pod