Zamítnutá stížnost na vazbu přijde Pitra na 57 tisíc

Bellinzona (Švýcarsko) - Podnikatel Tomáš Pitr, jenž čeká ve Švýcarsku ve vazbě na své případné vydání do České republiky, musí švýcarskému soudu kvůli své stížnosti na vazbu zaplatit 3000 švýcarských franků (57.450 korun). Podle soudců mimo jiné hrozí, že by hledaný podnikatel mohl uprchnout. Nasvědčuje tomu i to, že při svém zadržení švýcarské policii řekl nejprve falešné jméno a předložil falešné doklady. Vyplývá to z rozsudku, který dnes zveřejnil spolkový trestní soud v Bellinzoně.

Švýcarské ministerstvo vnitra uvalilo na Pitra vazbu krátce po jeho zadržení. Podnikatel si na jeho rozhodnutí stěžoval 9. srpna u bellinzonského soudu. Ten jeho stížnost zamítl, a to ve všech bodech. Podle rozsudku se ukazuje, že nebyly doloženy žádné důvody, které by vydání zjevně vylučovaly či které by mohly vést ke zrušení vazby. „Stížnost se tím tedy ukazuje celkově jako neodůvodněná a zamítá se,“ stojí v textu verdiktu.

Pitra zadrželi švýcarští policisté 27. července v alpském středisku Svatý Mořic. Česko požádalo o jeho vydání do vlasti kvůli výkonu trestu. V roce 2006 ho v ČR soud pravomocně odsoudil za daňové delikty k pětiletému vězení. Do věznice nenastoupil a od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v cizině. Letos byl pravomocně odsouzen k souhrnnému šestiletému vězení v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny.