Zanikne lokálka do Jemnice

Jemnice (Třebíčsko) – Místní dráha z Moravských Budějovic do Jemnice přestane existovat. Kraj Vysočina, který na trati objednává osobní vlaky, je přesvědčen o jejich malém užitku a chce je nahradit autobusy. Ty budou jezdit po souběžné silnici II. třídy. Správa železniční dopravní cesty chce lokálku zrušit, protože z poplatků za její využití nemá dostatečné tržby. Jemnická lokálka je jednou z nejohroženějších regionálních tratí na seznamu prodělečných tras SŽDC. Celkem ale správa s ministerstvem dopravy a Asociací krajů bude jednat o osudu 50 tratí nebo jejich částí.

Provoz jednokolejné trati dlouhé 21 kilometrů stojí ročně 12,5 milionu korun, výnosy ale nejsou ani milionové. „SŽDC má snížený rozpočet na financování  oprav a investic, a z toho důvodu si museli vybrat, jestli to budou dálkové tratě nebo regionální,“ řekl náměstek vysočinského hejtmana Libor Joukl. Zrušení dráhy do Jemnice se podle informací kraje dotkne asi 200 lidí, kteří vlaky denně jezdí.

Obce, které podél trati leží, se zprávu dozvěděly od krajského úřadu, železniční správa je neinformovala. „Starostové zvažují možnost provozování trati jiným soukromým dopravcem nebo přebudování trati na cyklostezku,“ uvedl náměstek Joukl. Podle starosty Jemnice Miloslava Nevěčného samy obce nebudou schopny trať provozovat, město by ale chtělo, aby koleje i po úředním zrušení tratě zůstaly na místě. „Každé takové omezení, zrušení něčeho, co tady existuje, omezí atraktivitu i životaschopnost regionu,“ dodal starosta.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Trať vznikla v roce 1896, podobně jako další lokálky ji postavila společnost Státní dráhy. Jemnická trať v Moravských Budějovicích odbočuje od dráhy Znojmo – Okříšky, která bývala jednou z hlavních železničních spojnic Vídně a Prahy. Od svého vzniku nedoznala lokálka větší úpravy, v současnosti je památkově chráněna.

Lokálka v Jemnici
Zdroj: ČT24