Evropští policisté zasahují proti počítačovým pirátům, byli i na Strahově

Praha - Policisté dnes zasahovali na studentských kolejích v Praze na Strahově a dalších místech České republiky proti údajným počítačovým pirátům. Síť údajně ilegálně kopírovala a šířila filmy, které jejich vlastníci a producenti ještě ani nevydali na nosičích DVD. Zátah pod názvem Scéna koordinovali belgičtí kriminalisté a týkal se 48 portálů v Evropě, které představovaly páteř organizace. Podle mluvčí kriminální policie Pavly Kopecké se podobné zátahy koordinovaně odehrávaly ve 14 evropských zemích.

Další podrobnosti k zátahu v České republice mluvčí říct nechtěla. Budou podle ní nejdříve v pátek, i pak bude možné zveřejnit asi jen dílčí informace. Akce podle ní začala ráno a stále pokračuje.

Policejní akce se uskutečnila v Belgii, Francii, Británii, Německu, Česku, Švýcarsku, Rakousku, Švédsku, Itálii, Nizozemsku, Polsku, Chorvatsku, Maďarsku a Norsku. Belgická justice zatím odmítla poskytnout jakýkoli komentář, tisková konference k zátahu se má konat ve středu v Bruselu.

Policie provedla zátah na počítačové piráty (zdroj: ČT24)

Například ve Švédsku policie zasáhla na sedmi místech, mimo jiné i v počítačové centrále na předměstí Stockholmu. V průběhu operace byli v zemi zadrženi čtyři lidé.