Ústecký primátor Kubata bude náměstkem na spravedlnosti

Praha/Ústí nad Labem - Primátor Ústí nad Labem Jan Kubata (ODS) bude od 1. října náměstkem ministra spravedlnosti, na starosti má mít oblast vězeňství. Funkci primátora ale podle svých slov kvůli odchodu na ministerstvo nesloží. Čtrnáct dní před volbami by to nepovažoval za vhodné. Ústí tak povede až do zasedání nového zastupitelstva, které z voleb vzejde. „Myslím, že se to dá zvládnout, aniž bych šidil jedno nebo druhé,“ poznamenal. Informaci přinesl server iDnes.cz.

„Kandidátů bylo několik. Pan ministr se nakonec rozhodl pro pana Kubatu jako pro zkušeného regionálního politika a praktika, který vedl krajské město v době ekonomické krize a finančních škrtů, a je tedy zdatným manažerem,“ uvedla mluvčí ministerstva Veronika Ludvíková.

Kubata dodal, že jeho prvním úkolem v nové funkci bude seznámit se s vazebními věznicemi: „Zdržím se silných prohlášení o záměrech. Jsou ale v souladu s programem Nečasovy vlády. Půjde tedy o hledání úspor.“

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil hned po svém nástupu do úřadu v polovině července povolal zpět náměstka pro sekci legislativně-právní Františka Korbela, do vedení ministerstva se vrátil i bývalý náměstek pro ekonomiku Pavel Kasík. Sekci mezinárodních vztahů ponechal v rukou Marka Ženíška, náměstkem pro justici jmenoval proděkana olomoucké právnické fakulty Filipa Melzera.

Vydáno pod