Polovina Čechů je proti vládním reformám

Praha - Vládní úsporná opatření a škrty směřující ke snížení deficitu veřejných financí podporuje pětina lidí, téměř polovina je proti. Většina pokládá škrty, které vláda Petra Nečase (ODS) provedla nebo oznámila, za příliš tvrdé. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Lidové noviny (LN). Největší podporu vládním úsporám projevují příznivci Věcí veřejných (VV).

Pro úspory a škrty, které provádí současná vláda, se vyjádřilo 20,3 procenta účastníků průzkumu, 45,3 procenta dotázaných s nimi nesouhlasí. Vládní opatření pokládá za přiměřené 23 procent lidí, celkem 56 procent uvedlo, že škrty jsou příliš tvrdé. Sedm procent se domnívá, že úsporné kroky by měly být ještě razantnější.

„Připadá mi to logické, ani to nemohlo dopadnout jinak,“ komentoval výsledky průzkumu ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj byly oznámené úspory „naprostým minimem“.

LN uvedly, že nejrazantněji se k úsporným opatřením postavili příznivci VV, pro škrty se vyjádřilo téměř 62 procent z nich, 24 procent má za to, že dosavadní opatření nejsou dostatečná. Z voličů TOP 09 úspory podpořilo 57 procent, za nedostatečné je považuje 11 procent. Ze sympatizantů ODS bylo pro úspory 32 procent dotázaných, 1,3 procenta si myslí, že škrty nejsou postačující.

Průzkumu, který se konal od 17 srpna do 4. září, se zúčastnilo 501 lidí.