Kocáb začal Jocha seznamovat s agendou svého úřadu

Praha - Vládní zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb se sešel se svým kritikem Romanem Jochem, který v oblasti lidských práv funguje jako poradce premiéra Petra Nečase. Kocáb chce Jochovi představit svůj úřad, a zamezit tak mediálním přestřelkám kvůli Jochovým projevům o zbytečnosti celého úřadu. Schůzka začala ve Strakově akademii v 09:00 a její program je naplánován tak, že jednotlivé odbory budou svou práci postupně Jochovi představovat až do 16:30. Nečasův poradce ale už dříve řekl, že o potřebnosti úřadu zmocněnce pro lidská práva pochybuje.

„Tento úřad a mnohé další nejsou nezbytné. Máme ombudsmana a máme soudní systém. Dohromady mohou tyto instituce chránit lidská práva dost,“ uvedl na adresu Kocábova úřadu Joch. O budoucnost Kocábova úřadu se kvůli tomu obávají nevládní organizace, které na podporu celé instituce chystají odpoledne další protestní akci.

S Jochovou interpretací nesouhlasí ani bývalý ministr pro lidská práva, a proto delší dobu váhal se svou rezignací. Premiéru Nečasovi ji oficiálně nabídnul až včera s tím, že odejde teprve po jmenování svého nástupce. Tím by se mohl stát bývalý poslanec za ODA Oldřich Kužílek, na jeho jméně by se shodli Kocáb i Joch.

Reportáž o schůzce Kocába a Jocha (zdroj: ČT24)

„Já se můžu k Oldovi Kužílkovi připojit, s ním spolupracujeme a máme velice podobné akcenty,“ uvedl Kocáb. Sám Kužílek však dle vlastního vyjádření nepovažuje své jmenování za hotovou věc: „Jde o jakousi úvahu, žádná nabídka vznesena nebyla.“

Nečas si s Kocábem do oka nepadli

Odchod Kocába z úřadu doprovázela přestřelka s premiérem Nečasem. Ten totiž před týdnem oznámil, že dostal od zmocněnce nabídku rezignace a přijal ji. Kocáb to ale vzápětí dementoval. Později uvedl, že netrvá na svém dalším působení ve Strakově akademii, post chce ale opustit, až bude mít komu agendu předat. Stěžoval si také, že po ustavení kabinetu nikdo z nové vlády neprojevil zájem o práci jeho týmu. Nečas po středeční slovní přestřelce přes média uvedl, že už Kocába nechce ani vidět, v případě, že nerezignuje, požádá o jeho odvolání vládu.

Petr Nečas
Zdroj: ČT24
Vydáno pod