Do Kosova odletěli vojáci, kteří budou střežit českou základnu

Praha - Do Kosova dnes krátce po sedmé hodině ranní odletěla část vojáků praporu operačních záloh, která má na starosti střežení a provoz české základny. Na Balkáně budou až do července příštího roku. Češi podobně jako další členové NATO snížili počet svých vojáků v Kosovu. Většina příslušníků praporu proto zůstane v České republice, kde budou připraveni pro případ zhoršení situace v balkánské zemi.

„Hlavním úkolem je střežení a zajištění chodu základny Šajkovac, proto jsou v jednotce převážně kuchaři, strážní, automechanici nebo řidiči,“ uvedl velitel jednotky major Ladislav Horák.

Pokud se bezpečnostní situace v zemi zhorší, bude dalším úkolem jednotky připravit základnu na příjezd hlavních sil, které zatím čekají ve vlasti. Podle armády je ale situace v Kosovu stabilizovaná. „Jsou tam samozřejmě dílčí problémy, na severu a na západě Kosova. Zatím si je ale vyřeší kosovské instituce samy, případně za pomoci příslušníků KFOR, kteří v zemi působí,“ řekl hlavní velitel praporu podplukovník Jan Cífka.

Mnohonárodní mírová operace NATO na území Kosova byla zahájena 12. července 1999 pod názvem Joint Guardian. Od dubna 2005 nese název Joint Enterprise. Síly KFOR mají za úkol udržovat zemi v bezpečí, aby mohla pokračovat demokratizace země bez potřeby budoucí přítomnosti mezinárodních vojsk. Snižování počtu vojáků v Kosovu je součástí cesty země k plné autonomii. Česká armáda se mírové mise v Kosovu účastní od roku 1999.

Jádro skupiny operačních záloh tvoří příslušníci 132. smíšeného dělostřeleckého oddílu Jince a 13. dělostřelecké brigády Jince. Prapor operačních záloh o celkovém počtu 504 osob je složen ze 40 útvarů české armády.